Ayşe Olcay "GMO’da yeni dönem"

Vira ve Deniz Ticaret Odası dergileri Genel Yayın Koordinatörü Ayşe Olcay, TMMOB GMO 44. Genel Kurulu’nu değerlendirdi, yeni süreçle ilgili izlenimlerini paylaştı.

Vira ve Deniz Ticaret Odası dergileri Genel Yayın Koordinatörü Ayşe Olcay, TMMOB GMO 44. Genel Kurulu’nu değerlendirdi, yeni süreçle ilgili izlenimlerini paylaştı.

"TMMOB GMO 44. Genel Kurulu’nda üç liste yarıştı. Limana demir atan ise, Katılımcı Gemi Mühendisleri Grubu oldu. Bu seçimde bence iki önemli nokta öne çıktı. Bunlardan birincisi, iki kadın gemi mühendisinin en yüksek oyları alarak seçilmesidir ki, bu bence bir başlangıçtır. Bundan sonra bunun devamı gelecektir. İkincisi ise, iki dönem Gemi Mühendisleri Odası Başkanlığı yapan Osman Kolay’ın listesinin adının “Meslekte Birlik Grubu” olmasıdır ki, tüm yaşananlar göz önüne alındığında bunun üyeler tarafından da ironi olarak değerlendirildiğini söylemek mümkündür.

Zorlu ve meşakkatli bir süreç

Yeni dönem gerçekten Gemi Mühendisleri Odası için zorlu ve meşakkatli bir süreç olacak. Oda’nın itibarının yeniden oluşturulmasının yanı sıra; bölük pörçük olmuş, ötekileştirilmiş  gemi mühendislerinin yeniden birlik beraberliğini sağlayacak bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Yeni yönetim öncelikle birliğin ve beraberliğin sağlanacağı bir Oda’nın oluşturulması için çalışmalıdır. Bu süreçte sadece mühendisler arasında yeniden birliği ve dayanışma ruhunu geliştirmek yetmeyecektir, sektörün diğer dinamiklerini de  dikkate almaları gerekmektedir. Bunların başında; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticaret Odası, GİSBİR, GESAD gibi kurumlarla işbirliği ve bir koordinasyonun sağlanması gerekiyor. Yani yeni yönetimin hemen seferbirlik ilan etmesi gerekiyor.

Üreten bir oda

Yeni yönetimin artık klasik oda yöneticiliğini bırakıp, üreten, sektörde söz sahibi, üyelerin hak ve menfaatlerini koruyan bir yapılanma içinde olması gerekiyor. 2008 yılından bu yana can çekişen gemi inşa sektörün önünü açacak projelerin hayata geçirilmesi ve bu mecrada kesintisiz çalışmaların yapılması lazım. Bu çalışmaların katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla yapılması gerekiyor. Bunun için sektörün eksikliklerini tespit edilip, çalışan ve üreten komisyonların kurulması önemli bir nokta. Bu komisyonlar aracılığıyla daha çok üyenin yönetime katılımı sağlanacaktır. Zaten yeni yönetim, Genel Kurul’da alınan karar gereği 30 Mart’ta seçimsiz olağanüstü genel kurul yapılması yönünde çalışmalar yapacak. Arama Konferansı, çalıştaylar düzenlenecek, komisyonlar kurulacak ve GMO yönetmeliğinde değişiklikler yapılması üzerinde bir akıl birliğine varılacak.

Evrensel bir oda

Yeni yönetim Tuzla sınırları içerisinden çıkıp, evrensel anlamda faaliyet yürütmek durumundadır. Uluslararası alanda meslekte söz sahibi olan bir oda olmak için sürecin başlatılması kaçınılmazdır. Bunun için kurulacak bir komisyonla dış ilişkiler anlamında sıkı çalışmalar yapılarak, mesleki konularda AB, IMO süreçlerinde alınacak kararlara müdahil olunması gerekmektedir.

Türk Loydu ve yeni süreç

Geçmişte IACS üyeliği için başvuran ve çok olumlu giden bir süreç yaşayan Türk Loydu, önceki dönemlerde yapılan yanlış manevralardan dolayı bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi, yeni yönetimin önünde duran en önemli sorunlardan biri gibi duruyor. Bunun için Türk Loydu’na seçilecek yeni yönetimin “Profesyonel” bir kadrodan oluşması gerekiyor. Türk Loydu, sadece denizde değil, kara endüstrisinin yanı sıra, enerji, havacılık, uzay gibi alanlarda da faaliyet yürüten  bir kurum haline getirilmelidir.

Yol uzun ve meşakkatli... Ama ‘inancı olan kuş, yer altında da uçarmış’. Yeni yönetime başarılar diliyorum. Yolunuz açık ve aydınlık olsun. Benim söylediklerim uzun gözlemlerden sonra oluşan kendi fikirlerimdi. Tabii ki yeni yönetimin birçok projesi var ve bunları gerçekleştirmek için çok çalışacaklar. Sözlerimi denizci selamı ile noktalamak istiyorum. Allah selamet versin…"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Bozcaada ve Gökçeada'ya Yarınki Tüm Feribot Seferleri İptal Edildi
Karadeniz’e Göç: Tekirdağlı Balıkçıların Umut Rotası
Denizci Hastalığı Türkiye’ye Geliyor
Milli Savaş Gemileri ve Mini İHA’lar Pakistan’da Sahne Alacak
Çanakkale'de Kaçak Avcılığa Geçit Yok