Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye Doğu Akdeniz Uyarısı

2020’nin ilk ziyareti için Türkiye’yi seçen Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'yi Doğu Akdeniz konusunda uyardı. Peki AB'nin Doğu Akdeniz'deki bu sert tutumunun altında ne yatıyor?

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komitesi, ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi. Bu kapsamda Türkiye’den birçok siyasi ve hukuksal isteklerde bulunan komite, ilişkilerin sağlıklı yürüyebilmesi için Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

‘SONDAJI DURDUR VİZEYİ AL’ BASKISI

Komite Başkanı McAlister, Türkiye ile gümrük birliğinin yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisinin sağlanması konularında AB'nin ilerleme sağlayamadığını söyledi.

Buna gerekçe olarak Kıbrıs konusunda yaşanan sorunları gösteren McAlister, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarını durdurmadığını aksine, beş sondaj faaliyetini birden yürütmeyi seçtiğini söyledi.

McAlister "Bu, gerginliği dindirmek yerine tırmandırıyor. Türkiye'nin BM'nin deniz hakları hukukunu ihlal ederek Libya'yla da anlaşmalar yapması kabul edilmiyor" dedi.

 McAlister ayrıca, Türkiye'yle AB arasındaki bu sorunu çözmek için bir orta yol arayışını sürdüreceklerini söyledi.


 

İSRAİL DOĞU AKDENİZ’DE TEKELİ ELİNE ALMAYA ÇALIŞIYOR

Öte yandan İsrail, 2019 yılının son dilimlerinden itibaren, 3,6 milyar dolar değerinde olan doğal gaz rezervine sahip Leviathan sahasından doğal gaz çıkarmaya başladı.

2010’da keşfedilen Leviathan sahasında 535 milyar metreküp doğal gaz ve 34 milyon varil yoğunlaşmış gaz olduğu öne sürülüyor.

İSRAİL MISIR’A VE ÜRDÜN’E DOĞAL GAZ İHRAÇ EDECEK

Daha önce Mısır’dan doğal gaz ithal eden İsrail, Leviathan sahasını aktifleştirmesiyle beraber, Mısır’a ve Ürdün’e doğal gaz ihraç edecek duruma geldi.

Yapılan son anlaşmayla Leviathan sahasından 60 milyar metreküp, yakınındaki Tamar sahasından ise 25,3 milyar metreküp doğalgaz almayı planlayan Mısır, İsrail’den 15 yıl boyunca yaklaşık 19,5 milyar Dolar’a doğalgaz ihraç edecek.

2016 yılında Leviathan'ı işleten şirket, Ürdün'ün ulusal elektrik şirketiyle de 10 milyar dolarlık doğal gaz tedarik anlaşması imzalamıştı.

DOĞU AKDENİZ'DE HANGİ ENERJİ ŞİRKETLERİ FAALİYET GÖSTERİYOR?

Doğu Akdeniz'deki enerji pastasını yöneten başlıca şirketler arasında, ABD'li Exxon Mobil ve Noble, Fransız Total, İtalyan Eni, Güney Koreli Kogas, Katar Petroleum, İngiliz BG ile İsrailli Delek ve Avner firmaları yer alıyor. Türkiye’de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdürüyor.

AVRUPA’NIN SERT TUTUMUNUN ALTINA NE YATIYOR?

Avrupa’nın Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz arana faaliyetlerine karşı bu sert tutumunun altında Doğu Akdeniz’deki enerji pastasının paylaşımı olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

ERKPORT, Yalova Limanı’nda 8000 Araçlık Otomotiv Terminali ve PDI Merkezi Kurdu
Tedavisi Tamamlanan Akdeniz Foku Mavi Sularla Buluştu
Mavi Balina Tatbikatı Başladı
Sahillerden Bir Günde 120 Kilogram Atık Toplandı
Göçmen Kaçakçısı Şüphelisi Zodyak Bot İle Yakalandı