Avrupa Deniz, Kum ve Çakıl Birliği eğitim semineri yapıldı

Avrupa Deniz Kum ve Çakıl Birliği(EMSAGG)’nin düzenlediği, İstanbul Kumcular Kooperatifi ve Deniz Ticaret Odası’nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Deniz, Kum ve Çakıl Birliği eğitim semineri, 13 Mayıs Cuma günü Deniz Ticaret Odasında gerçekleştirildi.

 Deniz Ticaret odası Başkanı Metin Kalkavan’ın küçük bir açılış konuşması yaptığı seminerde, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, akademisyenler, sektörün önde gelen temsilcileri ve çevre derneklerinden temsilciler bir araya gelip fikir paylaşımında bulundu. Katılımcılara deniz kumu ve çakılı ile ilgili jeolojik, mühendislik, çevresel ve idari konularda Avrupa ve dünyadaki araştırma ve teknolojik uygulamalar, son mevzuat değişiklikleri anlatıldı. Florida Üniversitesi’nden Rober G. Dean özellikle, üzerinde çalıştıkları plaj dolgusu konularında önemli bilgiler verdi. Denizden çekilen kumun sadece kum olmadığını, renk, boy, doku gibi özelliklerinin seçiminde de bölge dokusuna en uygun olanın tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Üzerinde çalışmış oldukları projeleri de anlatan Dean, dolguda kullanılan kumun, kullanıldığı bölgenin dokusuna uygun olmazsa başarısının kısa süreli olacağını da vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden, Doç. Dr. Emre Otay ise kum çıkarmada kıyı erozyonunu önlemek için yapılabilecekleri anlattığı konuşmasında Türkiye’de bina yapımı için beton kullanıldığını ve bunun yüzde 30’unun kumdan oluştuğunu söyledi. Avrupa’da “çevre faciası” olarak nitelendirilecek karadan kum çıkarma olgusunun Türkiye’de gerçekleştirildiğini ifade eden Otay, Türkiye’nin yıllık kum ihtiyacının 10 milyar metreküp olduğunu söyledi; kum çıkarma ve kum çıkarmanın ekolojiye etkileri üzerine detaylı bilgiler verdi.

Kum çıkarma işinin İngiltere’deki lisanslama ve ekonomik boyutundan bahseden Ian Selby, kriz döneminde kum talebinin yüzde 25 azaldığını ve önümüzdeki beş yıl içerisinde çok büyük bir talep artışı beklemediklerini belirtti.

Marmaray Projesi’nin kontrolör firması olan Avrasya Consult’ün Teknik Koordinatörü Dr. Zeynep Buket, seminerde katılımcılara Marmaray hakkında detaylı bilgiler verdi. Projenin bir terslik olmadığı takdirde 2013 yılında tamamlanmasını planladıklarını ifade etti ve proje kapsamında denizaltında yapılan çalışmalar hakkında bilgileri aktardı. Marmaray’ın yapımı sırasında pek çok zorluk yaşadıklarını kaydeden Buket, çevreye duyarlı ve depreme dayanıklı bir proje gerçekleştirdiklerini de vurguladı. Proje sırasında çıkarılan kumun ayrıştırıldığını ve temiz kısmının Çınarcık’ta kullanıldığını anlatan Zeynep Buket, projenin finansmanı için Avrupa Yatırım Bankası ve Japon Bankası’ndan kredi alındığını da sözlerine ekledi.

Virahaber

GÜNCEL Haberleri

Alanya'da Lüks Yat Alev Alev Yandı
AKOM Uyardı: “İstanbul’da Yeni Haftada Yağışlı Hava Etkili Olacak”
Begüm Doğulu: “Mevcut Yatlar Zamanla Hizmet Dışı Kalabilir”
KOSDER, Üyeleriyle Kahvaltılı Sohbet Toplantısında Buluştu
Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti