Vira Haber Merkezi
Avrupalı armatörler, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (European Border and Coast Guard Agency) yakın zamanda faaliyete geçmesinden memnuniyet duyuyor. Armatörler, deniz ticaret filosunun geçtiğimiz yıllarda Akdeniz’de çetin güvenlik ve emniyet zorluklarıyla karşılaşmasını dikkate alarak, etkili bir Avrupa sınır yönetimine olanak veren söz konusu yeni ajansın kurulmasını destekliyor. Ticaret gemileri, gemilerdeki göçmenlerin, mürettebatın ve geminin emniyetine ve güvenliğine yönelik büyük tehditler içermesine rağmen denizde binlerce insanı kurtarıyor.
"Eksik halkayı tamamlayacak"
ECSA Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, “Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı, Avrupa’nın deniz sınırlarının güçlendirilmesindeki eksik halkayı tamamlayacak. Sahil güvenlik kapasitelerinin ve bilgilerinin artan paylaşımı, tüm potansiyel güvenlik tehditlerini tanımlamaya ve bunlara müdahale etmeye yardımcı olacak ve ticaret filosunu kurtarma faaliyetlerine katılmaktan muaf kılacaktır. Armatörler her zaman denizde tehlikede olan insanlara yardım etmenin hukuki ve ahlaki yükümlülüğüne göre yaşamaya devam edeceklerdir. Bununla birlikte, ticaret gemileri bu tip büyük ölçekli arama kurtarma faaliyetleri için inşa edilmemiş ve donatılmamıştır. Gemiciler de bunun için eğitilmemektedirler. Dolayısıyla hem göçmenler, hem de geminin mürettebatı, güvenlik ve sağlık risklerine, fiziksel deformasyona ve psikolojik etkilere maruzdur. Kurtarma faaliyetleri; kazalar, ölümler, deniz kirliliği, hastalık ve aynı şekilde mültecilerin güvenli şekilde tahliye edilmesi durumlarındaki sorumluluklarla ilgili ciddi meseleleri de kapsamaktadır” dedi.
AB’nin üç uzman ajansı olan Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA), Avrupa Balıkçılık Kontrol Ajansı ve Frontex arasındaki işbirliğini de güçlendirilecektir. Söz konusu işbirliği, sahil güvenlik fonksiyonlarını ulusal düzeyde, Avrupa düzeyinde ve uluslararası düzeyde yürüten idarelere ajansların kendi yetki alanları içerisinde daha iyi destek sunmalarını sağlayacaktır. Söz konusu işbirliği; gemi raporlama sistemlerinden ve ilgili diğer sistemlerden edinilen bilgilerin paylaşılması, denetleme ve iletişim hizmetlerinin sağlanması, en iyi uygulamaların ve eğitim kadrolarının oluşturulması, sahil güvenlik fonksiyonları hakkında bilgi alışverişinde bulunulması, denizcilik alanındaki operasyonel zorlukların ve risklerin analiz edilmesi gibi yollarla sağlanacaktır.