Avlanma turizmi olumsuz etkiliyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde dalışa açık sahalarda yapılan avlanma dalış turizmini olumsuz etkiledi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Madencilik ve İmalat Sanayi Meslek Odası, dalış yapılan alanlarda su ürünleri avcılığının yasaklanmasını istedi. Fethiye Deniz Ticaret Odası da ilçede dalış turizminin bitme noktasına geldiğini belirterek, dalış turizmi yapılan bölgelerin koruma altına alınması talebinde bulundu.

Alternatif turizm dallarından biri olan dalış turizmi, Fethiye'de bitme noktasına geldi. 10 yıl önce yılda 50 bin kişinin dalış yaptığı ilçede bu sayı 10 bine kadar geriledi.

FTSO tarafından yapılan bir araştırmaya göre dalış turizmindeki bu dalışın en önemli sebebini dalış yapılan bölgelerdeki avlanma oluşturuyor. FTSO Madencilik ve İmalat Sanayi Meslek Odası Başkan Yardımcısı İsmail Çiloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın turizm bölgelerindeki su ürünleri avcılığında yeni bir düzenleme yapmasını istedi.

Çiloğlu, ticari amaçla yapılan su ürünleri avcılığının hem dalış turizmine balta vurduğunu hem de nesli tükenmekte olan balıkların çoğalmasını engellediğini söyledi.

Türkiye'nin her bölgesinde belli tarihlerde tamamı diğer dönemler ise 30 santimetrenin altındaki orfoz ve lagos balıklarını avlamanın yasak olduğuna dikkat çeken Çiloğlu, buna rağmen gırgır ve olta avcılığı ile bu balıkların rahatlıkla avlanabildiğine işaret etti.

FTSO Madencilik ve İmalat Sanayi Meslek Odası Başkan Yardımcısı İsmail Çiloğlu, "İlçemizde maalesef dalış turizmi ve yerel balıkçılık olgusu direk ve etkin olarak çatışma içerisindedir. Dalış turizminin yoğun olarak yapıldığı ilçemizde Fethiye körfezi ve açıklarında ticari amaçlı veya amatör olarak su ürünleri avcılığına kesinlikle izin verilmemelidir. Ayrıca denizlerimizdeki su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir olarak işletilmesi için avlanması yasak olan Lagos ve Orfoz balıklarının avlanma sınırlarının da 30 santimetrenin üzerine çekilmesi gerekmektedir. Dalış turizminin tamamen bitmemesi için bakanlığın konuyla ilgili bir çalışma yapmasını talep ediyoruz." dedi.

"10 YILDIR DALIŞ YAPAN SAYISI SÜREKLİ DÜŞÜYOR"

Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan da FTSO ile aynı görüşü savunuyor. İlçedeki dalış turizminin 10 yılda gözle görülür seviyede kan kaybı yaşadığını ifade eden Arıkan, dalış turizminin etkin olarak yapıladığı bölgelerde avlanmanın yasaklanmasını istiyor. "Dalış turizmi yapılan yerler koruma altına alınırsa dalış turizmi birkaç yılda eski seviyesine çıkabilir. Belirli bölgeler geçici olarak koruma kapsamı altına alınmalıdır." diyen Arıcan, turistlerin özellikle deniz altındaki çeşitliliği görmek için bu spora yöneldiğini ve dalış yaptığını açıkladı.

"DALIŞ NOKTALARI KORUMA ALTINA ALINSIN"

Fethiye'de hizmet veren Divers Delight Dalış Okulu sahibi Yaşar Yılmaz da dalış alanlarının koruma kapsamı altında olmaması ve zıpkınla avlanmanın önüne geçilememesi nedeniyle her geçen gün dalış sayısının düştüğünü söyledi. 2000 yılına kadar Fethiye'ye yurt dışından düzenli dalışa gelen turistler olduğunu ifade eden Yılmaz, "Ancak o yıldan buyana periyodik bir düşüş yaşanıyor. O yılki turistin onda birini getiremiyoruz. Bölgemizden bazı dalış noktaları koruma altına alınmalıdır." dedi.

Fethiye'de 25 dalış merkezinde Dalyan Koyu, Anfora, Dalyan Rife, Büyük Rif, Küçük Rif, Af Kule, Üç Tüneller, Türk Hamamı, Sarıyerler, Karides Mağarası, Akvaryum koylarında dalış yapılabiliyor.

GENÇBİLİM

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor