Samsun'da açılan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde, tarımsal ürünlerin atıklarının enerjiye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Mustafa Acar, yosun ve şeker pancarı atığı olan melastandan biyodizel ve biyoetanolün üretmek için başlattıkları labaratuvar çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, tarım ürünlerinin gıda olarak kullanılmayan atıklarından enerji maddeleri üretmek için yapılan çalışmalara hız verdi. Geçen Aralık ayı sonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katılımıyla açılışı yapılan merkezde, yosun ve şeker pancarı atığı olan melastanın enerji maddesi olarak dönüştürülmesi çalışmalarına ağırlık verildi. Melastandan motorin ve benzinin yerine kullanılabilecek biyoetanolün üretmeye çalıştıklarını söyleyen Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Mustafa Acar, "Tarımsal atıklardan enerji üretilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Şu an için yosun ve şeker pancarı atığıyla ilgili çalışmalara ağırlık verdik. Amacımızın insanların gıda olarak tüketmediği maddelerden biyodizel üretmek. Yosun insan gıdası olarak kullanılmıyor keza şeker pancarının atığı olan melestanda öyle. Yosunlardan önce yağ, daha sonra elde edilen yağdan biyodizel üretmeye çalışıyoruz. Biyoetanolün ise her çeşit nişastalı ve karbon hidratlı bitkiden üretilebiliyor. Şeker pancarının atığının dışında Mısır, buğday ve Mısır gibi şekerli ve nişastalı bitkiden biyoetanol üretilme imkanı var" dedi.
Türkiye'de yıllık 16 milyon ton mazot ve 3 milyon ton benzin tüketildiğini hatırlatan Acar, gelecek yıllarda tarım ürünlerinden enerji yakıtları elde edilmesi çalışmalarının daha da çok önem kazanacağını belirtti
Haberler