Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78’inci yıldönümü. Tüm ulusun büyük bir acı yaşadığı o günlerde dünyanın önde gelen ülkeleri de büyük lidere saygılarını cenaze töreninde yer alarak göstermiştir.
10 ay sonra başlayacak savaşta birbirlerini bombalayacak ülkelerin gemileri ise Atatürk’ün son deniz seferine yan yana eşlik etmişti.
Atatürk’ün son deniz yolculuğunu anlatan tarihçi Doç. Dr. Figen Atabey, “O günün politikası içinde birbirlerine düşman devletler bile askeri kıtalarını Ankara’ya, savaş gemilerini de İstanbul’a gönderdi. Bu görkemli törene genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 8 gemisine İngiltere, Romanya, Almanya, Sovyet Rusya, Yunanistan ve Fransa’dan da savaş gemileri gelmişti. Gemilerin en ilgi çekeni ise Padişah Vahdettin’i Malta’ya götüren İngiliz kruvazörü HMS Malaya’ydı” dedi.
Cumhuriyet Donanmasının en acı görevi
Atatürk, 10 Kasım 1938’de hayatını kaybettikten 9 gün sonra deniz yoluyla Kocaeli Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’na götürülmüştü. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Atabey, Atatürk’ün Sarayburnu’ndan başlayan son deniz yolculuğunu anlattı.
Bu yolculuğa eşlik eden ülkelerin duydukları saygıyı gönderdikleri gemilerle kanıtladığını söyleyen Atabey, “Ülkemizin kurucusu Atatürk’e denizden ve karadan görkemli bir cenaze töreni gerçekleştirilmişti. Cumhuriyet Donanması, tarihindeki belki de en acı görevini 19 Kasım 1938’de Atatürk’ün naaşını İstanbul’dan İzmit’e taşıyarak yerine getirmişti. Türk halkı, 19 Kasım’da da yollardaydı. Sarayburnu’na kadar gelen naaş önce Zafer muhribine ardından Yavuz zırhlısına nakledildi. 1925’te Yavuz gemisini inceleyen Atatürk ‘Bu gemi ile uzun bir yolculuk yapmak isterim’ demişti. Bu yolculuğu 7 saat sürdü” dedi. Atabey, naaşa eşlik eden 6 ülkenin, Atatürk’ün kazandığı ulusal kurtuluş savaşına duyulan saygıyı ifade ettiğini kaydetti.
Vahdettin’i götüren gemi
Doç. Dr. Atabey, “İngiliz savaş tarihinin ünlü savaş gemisi HMS Malaya, 1 Kasım 1922’de son Osmanlı Padişahı 6. Mehmed’i (Vahdettin) Malta’ya götürmüştü. 16 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna duyduğu saygıyı ifade etmek için İstanbul’daydı” dedi.
Dış politikamızdaki başarıyı da kanıtlıyordu
Doç. Dr. Atabey, “Atatürk’ün mücadelesine saygılarını Yavuz’un arkasında sıraladıkları savaş gemileri ile ifade eden ülkeler, dış politikamızdaki başarıyı da kanıtlıyordu” dedi.
ViraHaber.com