Assos'ta 2 bin yıllık olta iğnesi bulundu

Ayvacık sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti'nde bu yıl yapılan kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık 5 santimetre büyüklüğünde bronz olta iğnesi bulundu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, geçmiş yıllardan itibaren gerek Agora'da (pazar yeri) gerekse kentin değişik noktalarında zaman zaman bronzdan yapılmış olta iğneleri bulduklarını, bunların uzunluğunun 1-2 santimetreyi geçmediğini belirtti.

Arslan, bu yıl Stoa'da (Antik Yunan mimarisinde bir sokak ya da Agora'nın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galerilere verilen ad) ele geçen olta iğnesinin uzunluğunun ise yaklaşık 5 santimetre olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Bu büyüklükteki oltayla Assos'ta büyük balıkların avlandığını söylemek mümkün. Olta 2 bin yıllık. Assos'ta bastırılan bazı sikkelerin üzerinde balık betimlemeleri olduğunu görüyoruz. Bu da bize kentin geçim ve gelir kaynaklarından birisinin balıkçılık olduğunu gösteriyor. Antik dönemde ihraç ürünlerinin ya da ticari malların arasında şarap, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı gibi ürünler var. Tuzlanmış balığın da amforalarla başka kentlere ihraç edildiğini biliyoruz. Çünkü kent uzun bir sahil şeridine sahip."
Yöredeki balık avlama teknikleri konusunda da görüşlerini aktaran Arslan, "Bazı tasvirler Assos'lu balıkçıların oltanın yanı sıra ağ da kullandığını gösteriyor. Balıkçılar serpme ağı kullandığında tekneyle denize açılıyordu. Oltayla karadan av yapılıyordu. Oltalar genelde keten iplere bağlanarak denize atılıyordu" dedi.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı