‘Asrın Projesi’nde Türkiye korkusu

KKTC’ye su taşıyacak olan ‘Su Temin Projesi’ Rum tarafında endişe yarattı. Rum çiftçiler ve Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP), proje sayesinde Türkiye’ye bağlılığın artacağını savunuyor

KKTC'ye denizin altından su götürecek “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen ‘Su Temin Projesi’ Rumları endişelendirdi. Rum Politis gazetesi, “Türk suyunun Kıbrıslı Türk çiftçileri zenginleştirmesinden korkuluyor” başlığıyla verdiği haberinde, Rum İstihbaratı’nın ve çiftçilerinin kaygılarına ön plana çıkardı. Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde, önceki gün su projesi tartışıldı.


Toplantıda konuşan Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Sorunu, Enerji ile Deniz Politikası ve Siyasi Planlama’dan sorumlu Genel Müdür Vekili Büyükelçi Tasos Conis, “Türkiye’nin ‘barış suyu’ addettiği projenin, milli çıkarları için olumsuz bir gelişme olduğunu ve KKTC’nin Türkiye’ye olan bağımlılığını artırdığını” savundu. Projenin engellenmesi yönünde girişimler yaptıkları itirafında bulunan Conis, “Bunda başarılı olamadık” dedi.

İstihbarattan brifing


Rum İstihbarat Teşkilatı da (KİP), Temcilciler Meclisi’ne projeyle ilgili brifing verdi. “Gelecek suyla çiftçilerin zenginleşeceğini” belirten KİP, “Kıbrıslı Türk çiftçilerin boruların geçeceği bölgelerde narenciye yetiştireceğini ve 2015 yılında, suyun Mesarya bölgesine ulaşmasıyla, tarımın büyük ölçüde yaygınlaşacağını” belirtti. “Rum ziraatçılar arasında, su projesinin hayvancılığa, dolayısıyla da süt ve hellim üretimine de katkıda bulunacağı korkusunun yayıldığını” belirten KİP, “benzer bir projenin daha önce hiç gerçekleştirilmemiş olması nedeniyle, projenin Türkiye’ye dünya çapında itibar kazandırdığına” dikkat çekti.

‘Arazinin değeri artacak’


KİP ayrıca, projenin tamamının Türk şirketler tarafından gerçekleştirilmiş olmasının da Türkiye’ye ayrı bir prestij kazandırdığını kaydetti. “Projenin KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkileri kuvvetlendireceği değerlendirmesi” de yapan Rum İstihbaratı, “su projesinin, boruların geçtiği bölgelerdeki arazilerin değerini önemli ölçüde artıracağını ve Kıbrıs sorunu müzakerelerindeki toprak başlığı tartışmasını da etkileyeceğini” anlattı. Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Başkanı Panikos Hambas da, proje konusunda “endişelendiklerini” söyledi.

Uzunluğu 80 bin 151 metre olacak

Proje, deniz dibindeki basınç düzeyi borularla su aktarımını imkansız kıldığı için, özel bir teknikle inşa ediliyor. 80 bin 151 metre uzunluğundaki boru hattı, deniz deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC’ye su taşıyacak. Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşası devam eden Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, deniz altındaki boru hattı ile KKTC’de Girne yakınlarındaki inşa edilen Geçitköy Barajı’na (fotoğraftaki) aktarılacak. Proje Mart ayında bitecek.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı