ASELSAN Akademi Çalıştayında Geleceğin Teknolojileri Çalışıldı

Sanayi-Üniversite İşbirliğinde yeni ve öncü bir model anlayışıyla 2017 yılında çalışmalarına başlayan ASELSAN Akademi’nin 3. Çalıştayı, bu yıl Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.

Çalıştayın son gününde değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, ASELSAN Akademi Çalıştayına ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Üniversiteler ile sanayinin bir arada çalışmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, “Burada yapılan çalışmaların memleketimiz için güzel hizmetlere dönüşmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan şirketi olarak, bu yatırımı değere dönüştürecek insan kaynağımızın gelişimini, ülkemiz sanayiinin gelişiminin de anahtarı olarak gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Görgün, “Sanayinin, akademik olarak desteklenmeden istenilen gelişmeyi sağlayamayacağı, milli ve yenilikçi teknoloji üretimi için üniversite ile sanayinin iş birliği içerisinde çalışmasının kaçınılmaz olduğu, su götürmez bir gerçektir. Çalışanlarımızın akademik gelişimlerine destek olmak ve tezlerini ASELSAN’da çalıştıkları alanda yapmalarına imkân sağlamak amacıyla, üniversite ve sanayii en güçlü yanlarıyla bir araya getiren, yeni ve yenilikçi bir model oluşturduk. Yükseköğretim Kurulu himayesinde gerçekleştirdiğimiz bu model ile hem sanayinin hem de akademinin ihtiyaçlarını çıktı odaklı karşılayabilecek, dünyada daha önce eşi görülmemiş bir sistem ortaya konulmuş oldu.” dedi.

Her yıl üniversitelerin kendi kampüslerinde düzenlenen Çalıştay bu yıl COVİD-19 sebebi ile sınırlı sayıda katılımcı ile düzenlenen özel mezuniyet etkinliği dışında, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katılımın olacağı öngörülerek sanal ortamda oluşturulan oturumlar şeklinde düzenlendi.

Çalıştay Üç Gün Sürdü

Çalıştay, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve ASELSAN Akademi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmaları ve sunumlarıyla başladı. Ardından ASELSAN Akademi’nin iş birliği içinde olduğu üniversitelerin Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcıları, üniversitelerinde yürütülmekte olan güncel araştırmalar ve bilimsel çalışmalar hakkında sunumlar yaptı.

Çalıştayın ikinci gününde, ASELSAN çalışanlarından oluşan alanında tecrübeli Teknoloji Mentörleri, 11 farklı teknoloji alanı başlığında oluşturulan sanal oturumlarda, ASELSAN’ın üzerinde çalıştığı teknoloji ve ürünler ile altyapı imkânlarını, dört üniversitedeki öğretim üyeleriyle paylaştılar. Bu oturumlarda, üniversitelerle iş birliğinin daha ileri boyutlara taşınması; ASELSAN Akademi yöneticileri moderatörlüğünde, akademisyenler ve ASELSAN alan uzmanlarının karşılıklı değerlendirmelerde bulunması, yeni tez ve projelerin temellerinin atılması hedeflendi.

Çalıştayda ASELSAN bünyesinde yer alan Araştırma Merkezi’nin araştırmacılarının, Geleceğin Teknolojileri üzerine ve merkezin otonom, yapay zekâ, ileri malzemeler ve biyosavunma alanlarında yürüttüğü teknoloji geliştirme çalışmaları üzerine yapacakları sunumlar da yer aldı.

Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nde, protokol kapsamında yer alan Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin üst düzey yetkililerinin ve öğretim üyelerinin katılımıyla, COVID-19 önlemleri alınarak biraraya gelinen etkinliğin son gününde ASELSAN Akademi’nin ilk mezunları da poster sunumları ile yer aldı.  Protokol konuşmalarının ardından bu yıl mezun olan 40 öğrenciye mezuniyet anısı takdim edildi. Üniversitelerin Akademi Kurulu temsilcilerinin oylarıyla en iyi üç tez çalışmasının belirlendiği Tez Yarışması’nın kazananlarına ve tez danışmanlarına ödülleri verildi.

ASELSAN Akademi

ASELSAN Akademi, sektörün ihtiyaçlarını dünyadaki bilimsel gelişmelerle etkili bir şekilde buluşturma, sektördeki tecrübenin akademik tecrübe ile aktif beraberliği, akademik çalışmaların doğrudan Türkiye Savunma Sanayii ihtiyaçlarını karşılaması hedefleri ile çalışmalarına devam ediyor. 1 Ağustos 2017’de Yükseköğretim Kurulu ile imzalanan iş birliği protokolü, ASELSAN’ı 4 öncü araştırma üniversitesinin (GÜ, GTÜ, İTÜ, ODTÜ) kampüsü haline getirdi. Bu üniversitelerden akademisyenler ASELSAN yerleşkesine gelerek derslerini veriyor, öğrencilerin çalışma alanlarına dayandırılan tez konularında danışmanlık yapıyorlar. Bu iletişimin projelere hızla nüfuz etmesini amaçlayan ASELSAN Akademi; Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Makine ve Malzeme Mühendisliği alanlarında öncü teknolojiler üretmek, dışarıya bağımlılığı azaltmak hedefiyle her yıl öğrenci sayısını, çalışma alanlarını ve proje sayılarını arttırıyor. 2020-21 Güz Dönemi’nde yeni başlayan 170 öğrenci ile, ASELSAN Akademi kapsamında 575 Yüksek Lisans, 70 Doktora öğrencisi eğitimine devam ediyor. Bu dönem 4 mühendislik dalında açılan derslerin sayısı ise 80’i aşmış durumda. Bu yıl mezun olan öğrencilerin, çok sayıda patent/faydalı model başvuruları ile dergi makalesi ve konferans bildirileri bulunuyor.

Vira Haber

SAVUNMA SANAYİ Haberleri

Türkiye’nin Milli Savaş Gemileri Avrupa Vitrinine Çıkıyor
Milli Uçak Gemisi Yakıt İkmalsiz İstanbul'dan New York'a Kadar Gidip Gelebilecek
Milli Savaş Gemileri ve Taktik İHA’lar “SAHA”ya Çıkıyor
Milli Vurucu İHA KARGU Zırh Delici Harp Başlığı ile Hedefi Tam İsabetle Vurdu
STM, Milli Savaş Gemilerini ve İHA Sistemlerini Üç Farklı Ülkede Vitrine Çıkarıyor