Artık dünyadaki rakipleriyle aynı seviyede

Uzun yıllardan beri dünyadaki rakiplerine göre 10 kat daha fazla deniz yüzeyi kira bedeli ödemek zorunda kalan Türk su ürünleri sektörü, yasal değişiklikle dünyadaki rakipleri ile aynı seviyede deniz yüzeyi kira bedeline kavuştu.

Deniz yüzeyi kiraları 4 bin 500 TL’den 400 TL’ye düştü. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan yaptığı yazılı açıklamada, Türk su ürünleri sektöründe üretim yapan firmaların deniz yüzeyine dönüm başına İzmir’de 4 bin 500 TL, Muğla’daki firmaların ise 2 bin 500 TL yıllık kira bedeli ödediklerini belirterek "Rakiplerimiz İtalya’da 130 euro, Yunanistan’da 170 euro olan deniz yüzeyi kira ücretleri Türkiye’de bu ülkelerin 10 katına varan fiyatlarla İl Özel İdareleri tarafından belirleniyordu. 6111 sayılı Torba Kanunu ile deniz yüzeyi kira bedelini belirleme yetkisi İl Özel İdareleri’nden alınıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verildi. Bakanlık, sonraki süreçte çıkardığı Yönetmelik ve Genelgelerle deniz yüzeyi kira bedellerini 300-400 TL aralığına indirdi. Yeni düzenleme ile Türk su ürünleri sektörü rekabet avantajı kazanırken, Türkiye’deki deniz yüzeyi kira bedellerinde uygulama birliğine gidilmiş oldu. Her ilde farklı fiyat belirleme de ortadan kalkmış oldu" diye konuştu.

TÜRK SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ DIŞ PAZARLARDA DAHA REKABETÇİ HALE GELECEK

Su ürünleri sektöründe deniz yüzeyi kira bedellerinin Avrupa Birliği’ndeki rakiplerinin deniz yüzeyi kira bedellerine çekilmesi için yetkili kurumlar nezdinde uzun yıllardan beri girişimlerde bulunduklarını kaydeden Kızıltan, "Avrupalı rakiplerimiz karşısında dezavantajlı olduğumuz bir konuda nihayet eşit şartlara sahip olabildik. Firmalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerine kira başvurusu yaptığında belli kriterler doğrultusunda kira bedeli otomatik olarak sistem tarafından hesaplanıyor" dedi.

Kira bedellerindeki yüzde 90’lara varan iyileşmenin Türk su ürünleri sektörünü dış pazarlarda daha rekabetçi hale getireceğini söyleyen Kızıltan, son dönemdeki döviz kurlarındaki ‘olumlu’ gelişmenin de vereceği itici güçle son 3 aydır ihracat artış rekortmeni olan sektörlerinin, ihracat rekorları kırmaya devam edeceğini söyledi. Kızıltan, "Ayrıca, bu sayede ülkemizde daha geniş kitlelere ekonomik fiyatlarla sağlıklı ve besleyici bir protein kaynağı olan balığı sunma imkânı doğdu. Türkiye, su ürünleri üretiminde yıllarca çeşitli oyunlarla engellenmeye çalışılıyordu ama Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aldığı tedbirler ve üretimi teşvik edici politikalarla ülkemizin de dünya su ürünleri pazarında belli bir seviyeyi yakalamasına öncülük etti. Bu iklimi sağlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

Milliyet

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı