Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetiyle konuşmacı olarak katıldığı “130 Yıllık Mirasa Sahip Çıkmak ve Geleceğe Taşımak” konferansında Arkas’ın 1902’den bu yana geldiği konumu ve başarı hikâyesini anlattı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) 130. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “130 Yıllık Mirasa Sahip Çıkmak ve Geleceğe Taşımak” konulu konferans 18 Aralık Cuma günü düzenlendi. MTSO konferans salonunda gerçekleştirilen konferansın moderatörlüğünü Kaan Yakuphanoğullarından yaparken, ‘100 Yılını Deviren Arkas Başarı Hikâyesini Anlatıyor’ başlığıyla Lucien Arkas konuşma yaptı. Konuşmasına “Bir İzmirli olarak Mersin’de bu önemli konferansta konuşmaya davet edildiğim için teşekkür ederim. Arkas olarak Mersin’e 1977 yılında geldik. Biz de Mersinli sayılabiliriz” diyerek başlayan Arkas, 19 yaşında devraldığı işleri bugünkü büyüklüğe getirmesindeki başarının sırlarını anlatırken “Ticaretin üniversitesi yoktur. Babamdan işleri 19’umda devraldım. Ama en büyük avantajım denizcilik mesleğini sevmekti. Bana göre başarının sırrı sevgi ve kuvvetli insan ilişkileri. Hem kendi çalışanlarınıza hem müşterinize değer verdiğiniz zaman başarı geliyor. Şeffaf, dürüst ve cesaretli olmak da çok önemli. Bunların yanında disiplinli çalışma şart. Kitap okumayı özellikle tarih kitaplarını çok severim. Diğer taraftan lisan ticaret dünyasında çok önemli. Ben 5 dil konuşuyorum” dedi. Aile şirketlerinde başarı için aile bireyleri ile profesyonellerin uyum içinde çalışmasının önemli olduğunu ekleyen Arkas, kriz anlarında hızlı karar almanın gerekliliğini örneklerle anlattı. Arkas, bir Türk şirketi olarak dünya gemi sahibi armatörler listesinde kendi filolarıyla 21. sırada yer almalarıyla gurur duyduklarını belirtti. Arkas, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizcilik sektöründe hak ettiğimiz yerde olmadığımızı, ülke filomuzun olması gerektiğini söyledi.
Mersin ve bölgesindeki ticaret için soğutuculu konteyner şart
Lucien Arkas, Mersin başta olmak üzere bu bölgedeki ticaret açısından soğutuculu konteynerin şart olduğunu belirterek, “Reefer konteyneri ilk aldığımızda bu değişikliği kabul ettirmek kolay olmadı. İlk önce Mersin’de başladı. Derecesi ürüne göre ayarlanabilen soğutuculu konteynerler raf ömrü kısa olan sebze meyve gibi ürünlerde soğuk zinciri bozmadan ürünü taşımak açısından çok değerli. Bir örnek verecek olursam Mısır bu ürünleri reefer konteynerle taşınmadığı sürece kabul etmiyor. Bunun için kanun çıkardı” diye konuştu. Programda ‘Mersin’in Yetiştirdiği Değerler Türkiye’yi Geleceğe Taşıyor’ başlığıyla CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane ve Damnus Enerji ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Harvard Üniversitesi İleri Liderlik Kıdemli Akademi Üyesi Nusret Cömert, şirketlerinin başarı hikâyelerini katılımcılarla paylaştılar.
ViraHaber