Arkas Holding, Autoport'a çözüm istiyor

Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, Türkiye'nin ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı Autoport'un tahliyesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

Kocaeli’nde 8 bakanlıktan gerekli izinler alındıktan sonra, 50 Milyon Dolarlık dev bir yatırım ile kurulan ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kendisine verdiği 49 yıllık kullanım iznine bağlı olarak 2007 yılında faaliyetlerine başlayan Autoport, kullanım izninin iptaline ve limanın tahliye edilmesine ilişkin basında yer alan haberlere istinaden bir basın açıklaması yaptı. Bugüne kadar açılan davalar ve yapılan açıklamalar karşısında sessiz kalan Arkas Holding adına açıklamayı Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç yaptı.

TÜRKİYENİN İLK VE TEK OTOMOTİV İHTİSAS LİMANI


Autoport adına açıklama yapan Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, liman hakkında önce genel bir bilgilendirmede bulundu. Autoport’un 160 bin metre karelik bir alan üzerine kurulu olduğunu ifade eden Genç “Türkiye’nin ilk ve tek Otomotiv İhtisas Limanı’dır. Bu alanın, iskele ve deniz dolgusundan oluşan 24 bin 545 metrekarelik bölümü limancılık faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 11nci maddesi ve yine 301 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği’nin II/2. Maddesi uyarınca Autoport A.Ş.’ne Bakanlık makamlarının 6.7.2007 tarih ve 875 sayılı olurlarıyla 49 yıl süreyle Kullanma İzni Sözleşmesi ile tahsis edilmiştir. Bu tahsise bağlı olarak; Türkiye’nin bir numaralı ihracat kalemi olan otomotive uygun bir liman altyapısının bulunmadığından yola çıkarak ve özellikle bu bölgede bir çok otomotiv üretim fabrikasının varlığını da gözlemleyerek Kocaeli’nde 50 milyon dolar yatırımla yıllık 400 bin araç kapasiteli Türkiye’nin ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı Autoport’u kurduk. Autoport kapasitesi ile bu bölgede üretilen otomobillerin yüzde 40’ının lojistiğini yapabilecek konumda. Ayrıca taşeron çalışanlar ile birlikte 170 kişiye istihdam sağlıyoruz.” dedi.

TARAF DEĞİL MAĞDURUZ


Bugüne kadar yapılan açıklamalar, yerel gazetelere verilen ilanlar ve son olarak limanın tahliyesine ilişkin verilen karar ile ilgili yapılan haberler üzerine bir açıklama yapma zaruretinin doğduğunu ifade eden Genç “Davada taraf değil mağduruz.. Kararın alınması için hukuki gerekçe yok. Autoport kurulduktan sonra Milli Emlak’ın yapmış olduğu tahsis işlemine karşı bölgedeki çok küçük bir alan sahibinin talebinin ertesinde gelişen bir takım davalar gündeme geldi. Bu davalar Autoport’a karşı değil Milli Emlak’a karşı açıldı. Bu davaların sonucunda 49 yıllığına bize verilen kullanım izninin 2007 yılından bu yana sadece 6 yıl geçmişken Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmesi ve limanın tahliye edilmesi gündemde. Tahliyeye neden olacak herhangi bir hukuki gerekçe kalmamasına rağmen bu kararın alınmasını anlayamıyoruz” şeklinde konuştu.

MADDİ VE MANEVİ ZARARIMIZ BÜYÜK


Herşeyi kanunen yerine getirdiklerini ve hiçbir eksikliklerinin bulunmadığının altını çizen Genç “ Türkiye’nin dış ticaretine önemli katkısı olan bir liman yatırımı yapmış, bu bölgede istihdam yaratmış iyi niyetli bir yatırımcıyız. Ama bu karar sonucunda sadece kurum olarak biz değil, limanın faaliyetlerini yerine getirememesi halinde otomotiv sektörü, Türkiye’nin ihracatçısı, kiracısı konumunda olduğumuz ve bir gelir kazandırdığımız devlet ve burada yarattığımız istihdam gibi birçok konuda mağduriyete neden olacak. Örneğin bugün burada yükü olan ihracatçılarımızın ne suçu var. Mallarını teslim etmemize izin verilmiyor. 2 gemi ve 1000 araç limanda bekliyor. Yolda olan ve buraya gelen gemilerde var. Yeterli süre bile verilmedi. 2 günde koca bir liman boşaltılamaz. Maddi ve manevi zararımız büyük” diye sözlerine devam etti.

ÜLKE İHRACATINA BÜYÜK DARBE


Genç ayrıca Türkiye 2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracat hedefi belirlediğine değinerek “Otomotiv sektörü de kuşkusuz ülkenin lokomotif ihracat sektörlerinden. İhracatın ön önemli destekçisi lojistik altyapısı. Bu aşamada burada otomotiv sektörüne özel hizmet veren bir liman altyapısının tahliye edilmesinin beklenmesi anlaşılır bir durum değil. Bu olay ülke ihracatına da büyük darbe vuracaktır” diye ekledi. Genç kullanma izini ile ilgili sözleşmenin iptaline ilişkin Milli Emlak Genel Müdürlüğüne açılan davanın hala kesinleşmediğini belirterek “ Karar daha çıkmadan tahliye kararı alınması gerek yerel İdari makamlarda gerek kamuoyunda yanlış uygulamalara neden olabilecek algılara yol açmıştır” dedi.

TAZMİNAT YOLUNA GİTMEK ZORUNDA KALACAĞIZ


Basın mensuplarına alanı gezdirmeyi istediğini ancak şu an icin ona bile izin verilmediğini belirten Genç “ Adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. O zaman inşallah sizleri bu limanda gezdiririz. Biz sonuç olarak ilk etapta tahliye için 15 günlük bir süre talebinde bulunacağız. Ardından ise mahkeme kararının çıkmasını ve sözleşmenin yenilenmesini bekleyeceğiz. Çünkü bu alan ile ilgili yapılan bütün yazışmalarda Deniz seyir emniyeti nedeniyle başka bir şekilde planlanmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir. Şu anda sözleşme imzaladığımız müşterilerimize karşı tahütlerimizi yerine getiremiyoruz. Bu bizim itibarımıza zarar veriyor. Ülke itibarımız zarar görüyor. Limana soktuğumuz ürünü ihraç edemiyoruz. Ek süre talebimizi tekrarlıyoruz. Ayrıca bu süreç içerisinde yapılan yatırım çalışamaz hale getirilirse bu güne kadar yapılan yatırımlar ve uğranılan zararlar için tazminat yoluna gitmek zorunda kalacağız” dedi. Autoport İşletme Müdürü Bilgin İşler ile Arkas Holding Hukuk Danışmanı Hasan Ünal’ın katıldığı basın açıklaması sonrasında Hakan Genç gezdiremediği limanın balkondan basın mensuplarına gösterdi.

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor