Yaklaşık 14 milyon metrekarelik bir alana yayılan buzul kıta Antarktika, insanoğlu için hala keşfedilmeyeni bekliyor. Kıtada yer alan sahanlıkların küresel ısınma karşısında deniz suyu seviyesini ne kadar yükselteceği tam olarak bilinmiyor. Ancak bugüne kadar hazırlanan senaryolar hiç de iç açıcı değil.
Washington Üniversitesi‘ne bağlı Future of Ice için geliştirilen yedi sualtı robotundan oluşan filonun ise geçtiğimiz günlerde riskli bir göreve başlayacağı açıklandı. Eski kıtada yedi sualtı robotu, Pine Island Buz Sahanlığı’na dalış yaparak bölgeyi inceleyecek. Araştırma, su altında kalan sahanlıkları inceleyerek, deniz seviyesinin ne kadar yükseleceğini tahmin etmek için yürütülecek.
Araştırma, kendi alanında otorite sahipleri tarafından oldukça kritik olarak değerlendiriliyor. Zira Futute of Ice girişiminin liderlerinden Knut Christianson, “Yaklaşık 40 yıldır buz sahanlıklarının kendiliğinden dengesiz olduklarını biliyoruz. Ancak bu sistemlerin, deniz sıcaklıklarını ısıtmak gibi önemli bir harici zorlamaya nasıl tepki verdiklerini gerçekten anlamıyoruz.” dedi.
Robotlar, Seagliders adı verilen üç dronedan oluşuyor ve bunlara dört sürüklenici şamandıra eşlik ediyor. Dronelar bu bölgeye dalış yaparak, buzulların çevresindeki ve arkasındaki bir rotayı izleyecek. Her robot buz sahanlığından ayrıldıktan sonra, topladıkları verilerini yörüngedeki bir uyduya yükleyecek ve bir sonraki dalış için yeni talimatları da bulutlamaya çalışacaklar.
Deniz suyu seviyesinin yüksekliği kırmızı çizgiyi neredeyse geçmek üzere. Zira geçtiğimiz 40 yıl boyunca, Pine Island Buz Sahanlığı’ndaki erime hızı yaklaşık yüzde 75 oranında arttı. Uzmanlar sadece bu buz sahanlığının erimesi ile kıyı şeridinde yer alan bütün kentlerin sel alacağının altını çiziyor.
2016’da Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma da, deniz suyu seviyesinin 2100 yılına kadar 1 metreye ulaşacağına, 2500 yılına kadar 15 metreyi aşabileceğine işaret etmişti.
Vira Haber