Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi Yat Limanı'nda yerli ve yabancı turistler için gezi düzenleyen yatçılara, müşteri toplayanın değil sırası gelenin tura çıkacağı, 'havuz ya da çanak' denilen bir projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi önderliğinde hazırlanan proje kapsamında, limana demirli olan 50 turistik gezi teknesi, müşterilerini belli bir sistem ve düzen içinde mavi yolculuğa çıkaracak. Gün içinde taşınan turistlerden elde edilen gelir ortak bir havuzda toplanarak tüm yatçılara dağıtılacak. Tura çıkan tekne ve bu teknenin kapasitesi ile, tura çıkmayan tekne arasındaki gelir paylaşımı farklı gerçekleşecek.
DTO Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini, projenin en geç gelecek yaz sezonu öncesi hayata geçirileceğini söyledi. Kendiroğlu, "Biz bu sisteme havuz veya çanak sistemi diyoruz. Burada amaç 10, 15 müşteri ile ayrı ayrı tura çıkan tekneleri sıraya sokarak, her birini kapasitesini tamamladıktan sonra tura göndermek. Projenin başlamasıyla birlikte zarar eden yat sahibi, bağırarak müşteri toplayan kişileri, memnuniyetsiz turistleri görmeyeceğiz" dedi.
PROJE ANTALYA İLE SINIRLI DEĞİL, İLÇE YAT KOOPERATİFLERİ DE UYGULAYACAK
Projenin detaylarını anlatan Kendiroğlu, "Çalışmamız sadece Kaleiçi Yat Limanı ile alakalı değil. Antalya'nın ilçelerinde de aynı şekilde uygulanacak. Her liman kendi kooperatifinin üzerinden sistemi kuracak. Turistik yatlar, şimdiki sistemde hanutçu denilen sistemle müşteri topluyor. Tabiri caiz ise müşteriyi tutan yata atıyor. Fakat bu sistem değişecek. Hanutçuluk ortadan kalkacak. Yatlar sırayla tura çıkacak" diye konuştu.
3, 5 TURİSTLİ GEZİLER YERİNE SIRALI GEZİ
Liman girişlerine yolcuları düzenli şekilde yatlara aktarmak için turnike sistemi yapılacağını vurgulayan İnanç Kendiroğlu, projeyi şöyle anlattı: "Örneğin 300 kişilik bir yat, kapasitesi kadar müşteriyi almak için bekleyecek. Ne zaman 300 kişiyi tamamlarsa tura çıkacak. Gelir, havuz dediğimiz alanda toplanacak ve tüm yatçılar arasında paylaşılacak."
Sistemin kooperatif yönetimi tarafından takip edileceğini, denetim mekanizmasının DTO'ya bağlı Kooperatif Denetim Birliği tarafından yapılacağını kaydeden Kendiroğlu, "Bu proje ile turistik gezi yatçıları rahat nefes alacak. Günü kurtarmak için yapılan az kişili turlar ortadan kalkacak. Bir gün içinde 50 yatlık tur da olabilecek, 10 yatın çıktığı tur da. Önemli olan havuzda toplanan gelir ve dağılımı" dedi.
TURİSTİK YAT GEZİLERİNE KALİTE GELECEK
Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Kendiroğlu, projenin birinci aşamasından sonra ikincisi için düğmeye basılacağını ve sistemin oturmasının ardından yatların yenilenmesi, standart yatlara geçiş aşaması geleceğini söyledi. Bakanlık ile görüşmelerin sürdüğünü anlatan Kendiroğlu, bakanlık onayının ardından turist taşıyan yatları belli bir standarda yükselteceklerini dile getirdi.
Başkan Kendiroğlu, "Bu sezon sonu DTO olarak turizm acenteleri ile görüşmeler yaparak, Yat Limanı'na turist kafileleri indirteceğiz. Turistik yat gezilerini cazip hale getirmek için çalışacağız. Yat sahipleri, bu çalışmanın farkını sistem oturduğunda anlayacak. Kooperatif yönetimi yatlar için farklı hizmetler sağlayacak. Örneğin temizlik ekibi kurulacak. Turdan gelen yat, aynı uçaklarda olduğu gibi ekip tarafından temizlenip bir dahaki tura hazırlanacak" şeklinde konuştu.
virahaber.com