Antalyalı Özgür Özkan, 18 ay emek harcayarak 8 metrelik ahşap motoryat imal etti. Denize indirdiği teknesine Antalya'nın 640 kilometrelik sahil bandındaki hiçbir limanda yer bulamayan Özkan, 'Mülteci' adını verdiği teknesini karada yürütecek.
Antalya'da yaklaşık 10 yıl önce olta balıkçılığıyla denize merak saran Antalya Barosu avukatlarından Özgür Özkan, bir süre kullandığı 4 metrelik fiber teknesi üzerinde çeşitli imalatlarla başlayan tekne merakına öğretmen arkadaşı İsa Keleş ile hayat verdi. Özkan, Keleş ile birlikte Yeşilbayır'daki evinin bahçesinde 18 ay boyunca süren bir çalışmayla 8 metrelik ahşap motoryat imal etti. Özkan ve Keleş, işçiliği tümüyle kendilerine ait olan tekneyi imal ettikten sonra 4 ay boyunca denize indiremedi. Karada bekleyen teknelerini 640 kilometrelik sahil bandına sahip Antalya'nın limanlarında yer olmadığı için denize indiremeyen Özkan, bunun üzerine teknenin adını 'Mülteci' koydu.
HOBİ OLARAK TEKNE ÜRETİMİ
8 metrelik ahşap motoryatın marangoz, macun, zımpara işçilikleri, elektrik ve su tesisatları dahil her şeyini kendilerinin yaptığını belirten Özgür Özkan, "Artık bizim eserimiz bu. Her parçasını bitirişimizde, başında saatlerce bekleyip izleyerek keyif almaya çalıştık. Çünkü her parçasına zaman harcadık. Kullandığımız tüm ahşapları küçük 45'lik denilen bir testereyle kestik. Tornavida, pense gibi malzemelerden oluşan küçük alet çantamız, 2 ay sonra büyük bir atölyeye dönüştü. Sonra tekne artık denize inme aşamasına geldiğinde, Kaleiçi, balıkçı barınağı, Çelebi Marina, Kemer gibi limanlara gittik ama dolu olduğu gerekçesiyle yer bulamadık. Deniz Ticaret Odası, Liman Başkanlığı birçok kuruma başvurduk, sonuç alamadık" diye konuştu.
'MÜLTECİ' KARADA GİDECEK
Bu durumun kendilerini çok üzdüğünü dile getiren Özgür Özkan, mesleklerinin dışında hobi amaçlı ürettikleri tekne hakkında olumlu tepkiler beklerken, 640 metre sahili bulunan Antalya'da 8 metrelik tekneyi denize indirebilecek bir liman bulamadıklarına dikkati çekti. 4 aydır karada bekleyen teknenin ismini yapımı sırasında 'Denizim' koyduklarını belirten Özkan, yapımı tamamlandıktan sonra heyecanla denize indirmeyi hayal ettikleri tekneye yer bulamamaları üzerine ismini 'Mülteci' olarak değiştirdiğini kaydetti. Özkan, bundan sonraki süreçte ise Liman Başkanlığı yerine artık Karayolları'na başvurarak ve 4 teker takarak 'Mülteci'yi karada kullanacağını anlattı.
YENİ TEKNELERE YER YOK
Antalya'da küçük teknelere bağlanabilme imkanı sağlayacak olan balıkçı barınağının yapımı devam ediyor. Önümüzdeki yılın ilk aylarında hizmete girmesi planlanan barınakla birlikte sıkıntının giderileceği belirtildi. Antalya'da bulunan iki limanın tekne bağlama kapasitesinin dolu olduğu öğrenildi.
virahaber.com