Antalya'nın Demre İlçesi'nde bulunan ve balık çiftliklerine yavru balık sağlayan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, bu yıl 11 milyon levrek ve çupra yavrusu üretmeyi hedefliyor. Enstitü talep halinde üretim kapasitesini yıllık 30 milyona çıkarabiliyor.
Demre'nin Beymelek Mahallesi'ndeki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü'nde, yaklaşık 3 bin metrekarelik kapalı alanda sektörün ihtiyacına göre yavru balık üretimi yapılıyor. Bilimsel çalışmalarla sektöre öncülük eden enstitüde toplam 30 teknik personel ve işçi çalışıyor.
Çupra ve levrek yavrusu üretilen enstitüde, bunun için Beymelek Dalyanı'ndan sağlanan anaçlar kullanılıyor. Kapalı bölümlere alınıp beslenen anaçlardan sağlanan yumurtalardan elde edilen yavrular, doğal ve hazır yemlerle besleniyor. Çupra ve levrek yavruları, 200 mg ve 2 gram arasında büyütülerek balık çiftliklerine satılıyor.
Bu yıl balık çiftliklerinin ülke çapında 350-400 milyon arasında yavru balığa ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Enstitüde ise bu yıl 4 milyon çupra, 7 milyon levrek yavrusu üretilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte sektörün talebinde artış olması halinde enstitü üretim kapasitesini yıllık 30 milyona çıkarabiliyor.
Enstitü müdür yardımcısı Durali Eraslan, yavru çupra ve levrek üretiminin yanı sıra, bu yavru balıklarla ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Eraslan, "Levrek ve çupra yavrularını üretip, ihtiyacı olan kafes çiftlik işletmelerine göndererek, Türkiye'deki balık ihtiyacının bir bölümünü karşılıyoruz. Ancak enstitü olarak en büyük fonksiyonumuz, bilimsel çalışmalarla sektöre öncülük etmek" dedi.
virahaber.com