Antalya sahillerini bekliyen tehlike

Antalya turizminin can damarını oluşturan deniz- güneş- kum üçlemesi alarm vermeye başladı. Her yıl milyonlarca kişinin tatil yaptığı Antalya sahillerinin, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Antalya turizminin can damarını oluşturan deniz- güneş- kum üçlemesi alarm vermeye başladı. Her yıl milyonlarca kişinin tatil yaptığı Antalya sahillerinin, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (KETOB) kıyılarda yaptırdığı araştırma, bir tehlikeyi gözler önüne serdi. Harita mühendisi İbrahim Orkun Karataş'ın ekibiyle Kemer'de yaptırdığı araştırmaya göre, ilçe merkezindeki kıyıda, 1989 yılına kadar iskele niteliğinde hiçbir yapı bulunmadığı belirtildi. 1989 ve 2002 yılları arasında kıyıya yapılan 7 sabit iskelenin 10 yıllık periyotta kum tutucu görevi yaptığı, bu sayede sahil şeridinin ortalama 9 metre genişlediği vurgulandı. 2002 yılı Şubat ayında uygulamaya konulan Kemer Sahil Projesi kapsamında mevcut iskelelerden 5'inin kaldırıldığının yer verildiği raporda, kum tutucu özelliği olan sabit iskelelerin kaldırılması sonucu kumsalda 10 metre daralma olduğu belirtildi.

PLAJDA YÜRÜMEK DAHİ ZOR

KETOB Başkanı Tayyar Gül, Kemer ilçe merkezindeki sahilde denizin oluşturduğu aşınmadan dolayı plajların küçüldüğünü, eskiden 5 sıra şezlongun konulabildiği plajlara şimdi 2 sıranın zor sığdığını söyledi. Kıyı şeridindeki daralmadan dolayı yürüyüş yapmanın bile zorlaştığını belirten Gül, "Sahilde daha önce çekilen fotoğraflar kıyıda meydana gelen daralmayı açıkça göz önüne seriyor. Denizdeki bir iskelenin ilk 3 ayağının daha önce kumsalda olduğu, şimdi ise aşınmadan dolayı suyun içinde kaldığı görülüyor" dedi.

İSKELELER KALKTI, PLAJ 10 METRE DARALDI

Harita mühendisi İbrahim Orkun Karataş ise, yaklaşık 150 metrelik sahil şeridinde yapılan 'Deformasyon ve erozyon incelemesi' sonucu, plajda yaklaşık 10 metre daralma olduğunun tespit edildiğini kaydetti. İnceleme yapılan bölgede Nisan 1989'a kadar iskele niteliğinde hiçbir kıyı yapısı bulunmadığını işaret eden Karataş, şöyle dedi:
 

"Şubat 2002 öncesi 7 sabit iskele bulunuyor. 7 sabit iskele 1989'dan 2002'ye kadar kum tutucu görevi yapmış. Sahil şeridinin ortalama 9 metre genişlemesini sağlamış. Yani doğal bir dolgu yapılmasını sağlamış. Kemer Sahil Projesi'nin Şubat 2002'de uygulanmaya başlanmasıyla 5 iskele kaldırılmış. Sadece 2 sabit iskele kalmış. Şubat 2013'te yapılan ölçümler neticesinde kıyının tekrar 10 metre civarında daraldığı tespit edildi. Bu veriler neticesinde ortaya çıkan sonuç, Kemer'in sahil şeridinde doğal yapıyı bozmayacak, aynı zamanda insanların denizden istifade ederken onları tehlikeye atmayacak deniz yapılarına ihtiyaç olduğu. Aksi takdirde kıyı daralması devam edecek ve insanların denizden faydalanması daha da güçleşecek."

ALARA ÇAYI OKURCALAR PLAJI'NI ERİTTİ

Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçe sınırını belirleyen Alara Çayı'nın batı yakasında yapılan seddenin ise, suyun doğuya doğru akmasına yol açtığı belirlendi. Buna bağlı olarak çayın doğusundaki kumsalda yaklaşık 20 metre daralma olduğu ifade edildi.
 

Alara Turizm Yatırımcıları Derneği (ALTUYAB) Müdürü İbrahim Baytekin, Alara Çayı'nın denize akış yönünün Manavgat'tan Alanya'ya yönelmesinin Okurcalar Beldesi'ndeki plaja zarar verdiğini öne sürdü. DSİ Bölge Müdürlüğü'nde bu konuda otelcilerle birlikte toplantı düzenlendiğini belirten Baytekin, şöyle devam etti:

"DSİ kontrolünde koruyucu önlemler alınmasına karar verildi. Daha önce mahkeme kararıyla Manavgat tarafındaki seddeyi kaldırttık. Alara Çayı'ndaki iyileştirme çalışmaları iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde düzenlenecek. 2014 yılında DSİ'nin Alara Çayı Taşkın Koruma Projesi olacak. Bu sayede çayın iki tarafında da plaj doğal halini alacak." Daha önce 30-40 metre olan kumsalın şu anda 15-20 metreye kadar düştüğünü dile getiren Baytekin, "Bölgemizdeki 5 yıldızlı otellerin plaja şezlong koyacak alanı azaldı. Sadece kumsalımız daralmadı. Çayın soğuk suyu Okurcalar tarafına döküldüğü için denize girenleri de etkiledi. Çayın dağlardan getirdiği kirlilik de cabası" diye konuştu.

virahaber.com

TURİZM Haberleri

İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı
Tatil Tercihlerinde Yükselen Yıldız: Kruvaziyer