Geliştirilmiş radyoelektronik bastırma aracıyla donatılmış olan Rus SU-24 bombardıman uçağı Karadenizde bulunan Amerikan “ Donald Kuk” füze destroyerinin “İcis” füze kalkanını etkisiz hale getirdi.
Buna ilişkin bilgiler Rus medyası ve blogcuların hararetli tartışmalarının bir konusu oldu. Rusya Bilimler Akademisi Birleşik Amerika ve Kanada Enstitüsü müdür yardımcısı Pavel Zolotaröf bu konuda belirtiler fikirleri paylaşıyor.
Kanatlı “Tomahavk” füzeleri taşıyan “Donald Kuk” destroyeri l0 Nisanda Karadenizin tarafsız sularına girdi. Rusya’nın Ukrayna ve Kırım’la ilgili tavrı dolayisiyle güç gösterisi yaparak yıldırma eylemlerinde bulunmak, füze destroyerinin Karadenize girmesinin bir amacıydı. Amerikan savaş gemilerinin Karadenize girmesi, kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemilerinin denizdeki görev ve varlık süresini belli eden Montrö anlaşmasına aykırı.
Rusya, Amerikan savaş gemilerinin Karadenize girmelerine karşılık olarak,silahsız SU-24 uçağını füze destroyeri üstünde uçuş yapmaya gönderdi. Eksperlere göre, SU-24 uçağı geliştirilmiş radyoelektronik savaş kompleksiyle donalıtmıştı. Bu versiyona göre, Amerikan destroyerinin “ İcis” sistemi uçağın hareket ettiğini daha uzaktan kaydederek tehlike sinyali verdi “ İcis” sisteminin radarları uçağın yaklaşma rotasını belli ediyordu. Ama birden ekranları söndü. “ İcis “sistemi çalışmaz hale geldi ve füzeleri hedefe yönelten kumanda verilmedi.. Bu arada SU-24 uçağı alçaktan destroyerin üstünden geçerek füze saldırısının taklidi olan manevre yaptı. Sonradan l2 kez bunu tekrarladı.
Her şeyden anlaşıldığı gibi, “İcis” sistemini canlandırmak çabaları başarısız kaldı. Politolog Pavel Zolotaröv, Rusya Birleşik Amerika’nın askeri baskısına karşılık olarak şaşılacak kadar rahatça davrandı,dedi ve şöyle konuştu:
Hayret verici bir gösteriydi bu. Radar sistemleri işlemez hale getiren radyoelektronik bastırma aracı, geliştirilmiş hava savunma sistemi ve geliştirilmiş füze kalkanı olan İcis sistemiyle donatılmış destroyere karşı koydu. Ancak mobil İcis sisteminin zayıf bir yanı var. Hedefi izleme imkanları,söz konusudur. Birkaç geminin eyllemlerini koordine etmesi halinde İcis sistemi iyi çalışıyor. Ancak Karadenizde destroyerden başka gemiler yoktu. Her şeyden anlaşıldığı gibi, İcis sisteminin radarları, SU-14 uçağının radyloelektronik aracının etkisine dayanamadığından çalışmaz hale geldi. Yalnız soğuk savaş zamanında olagan bir şey olan alaçaktan uçuşa sinirli bir tepki gösterildi. Ama geliştirilmiş füze kalkanı sisteminin hele radarlarının gerektiği derecede güvenilir olmayışı da Amerikan tarafının sinirli tepkisine sebep oldu.
Yabancı medyanın yazdığına göre, Karadenizdeki olaydan sonra Donald Kuk gemisi Romanya’nın bir limanına gitti. Ekip üyelerinden 27-si görevinden ayrılmak için başvuruda bulundu. Hepsinin de hayatlarını tehlikeye sokmak istemediğini kaydettiği söyleniyor. Pentagon”un bildirisi de bunu dolaylı olarak doğruluyor. Bildiriye göre, Karadenizdeki olay geminin ekip üyelerinin moralinin bozulmasına sebep oldu.
Karadenizde Birleşik Amerika tarafından kaşkırtılmış olayın nasıl sonuçları olabilir? Pavel Zolotaröf bu konudaki fikirlerini açıklayarak şunları söyledi:
Sanırım, Amerikalılar “ İcis “sistemini yetkinleştirme imkanlarını düşünecek. Ancak bu, sorunun askeri yanıdır. Politik yanına gelince, tarafların gösteri niteliğineki adımlar atması, herhalde,şüphelidir. Atılmış adımlar artık yeterli. Oysa yaşanmış olay Amerikalılar için son derecede nahoştur. Birleşik Amerika’nın meydana getirdiği füze savunma sistemi çok pahalıya mal oluyor. Finanse edilmesine bütçe ödeneklerini ayırmak gerektiğini ispatlamak amacıyla çok gayret gestermek lazım oluyor. Oysa bu sistemin bir öğesi olan kuyulardaki füzesavar füzelerin denemeleri,etkinliğinin düşük olduğunu gösterdi. Pentagon bunu saklıyor . Denizde üslenen “İcis” sisteminin de kusurları olduğu ortaya çıktı.
Rus SU-24 uçağı Amerikan “Donald Kuk” destroyeri üstünde uçuş yaparak “İcis “ füze kalkanını etkisiz hale getiren geliştirilmiş elektronik sisteme“Hibinı adı” konuldu. Hibinı Kola yarımadasındaki dağların adıdır. Rusya’nın tüm perspektifli uçakları “Hibinı” elektronik bastırma aracıyla donatılacak. Bir zaman önce Buryatya’daki poligonda tatbikatlar sırasında sistemin denemeleri bir kez daha yapıldı. Gerçek duruma benzer şartlarda bunu denemek kararlaştırıldığı için poligondaki denemeler olumlu sonuçları verdi.
virahaber.com