Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatif Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, av yasağı nedeniyle denize açılamayan profesyonel balıkçıların bu süreyi hazırlıklarını yaparak geçirdiğini belirterek, "Tersaneler şu anda dolu ve genellikle boya ile tamirat işlemleri yapılıyor. Bunun yanı sıra balıkçılarımız ağlarının bakımlarına başladı. Bölgemizde hem balıklar hem de balıkçılar için sürdürülen projeler var. Özellikle hamsiyle ilgili detaylı bir çalışma yapılıyor. Umarız bu projeler sonlandığında Karadeniz'de balıkçılık ayrı bir yön kazanacak" diye konuştu.
Amatör balıkçılar için getirilen kuralların uygulanmaya başlandığına işaret eden Mutlu, kuralları dikkate almayanların ağır para cezaları ödemek zorunda kalacağını vurguladı.
Sahil güvenlik ekiplerinin bir aydır amatör balıkçılara yönelik denetimler yaptığını belirten Mutlu, şöyle devam etti:
"Amatör balıkçılık yapan arkadaşların kendilerine dikkat etmesi gerekiyor. Zira 1 kilogram balık için 2 bin 500 liradan olmalarını elbette biz de istemiyoruz. Mesela kurallara göre amatör balıkçılar 07.00 ile 17.00 saatleri arasında avlanma yapabilir ancak ilimizde hem sabaha karşı hem de gece saatlerinde avlananların olduğunu görüyoruz. O zaman buna bir sınırlandırma gerekiyor. Sahil güvenlik ekipleri yaptıkları denetimlerde para cezası uyguluyor. Amatörler denizden çekilsin demiyoruz ama bunun bir sınırlaması olması gerekiyor. Buna gönül veren insanların zor bir durumla karşılaşması bizleri kesinlikle mutlu etmez. Böylesine güzel bir hobi için bilinçsizce avlanma olmamalı."
"Kano ve botlarla balık avlanıyor"
Beşirli mevkindeki sahil bölgesinde bazı kişilerin kano ve botlarla balık avladığını anlatan Mutlu, can yeleği olmadan yapılan bu avlanmaların tehlikelere davetiye çıkardığını söyledi.
Kentte amatör balıkçılar için bir barınağın gerekli olduğunu ifade eden Mutlu, "Bu bölgede amatör balıkçılardan bazıları bot ve kanolarla denize açılıyor. Elbette amatörün de burada balık avlama hakkı var ama bilinçsiz şekilde yapıldığında geçimini buradan sağlayan insanlar zarar görüyor. Biz bütün bu sorunların zamanla aşılması için amatör balıkçılara bir balıkçı barınağının yapılmasını istiyoruz" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Özel Teknelerin Donatımı ve Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkındaki Yönetmelikte yaptığı değişikliğe göre, denetimlerde Amatör Denizci Belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan ve ticari faaliyette bulunan kişilere 2 bin 500 lira idari para cezası uygulanıyor.
Amatör balıkçıların belgeleri olmalarına rağmen, kuralları ihlal etmeleri halinde ise belgeleri iki yıl süreyle askıya alınabiliyor.
virahaber.com