Amatör denizcilerin barınak sorunu

Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi Aslan Bilgi, amatör denizcilerin tekne bağlayacağı yer bulamadığı için tekne almaktan vazgeçtiklerini söyledi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi Aslan Bilgi, amatör denizcilerin tekne bağlayacağı yer bulamadığı için tekne almaktan vazgeçtiklerini söyledi.

DTO bünyesinde İzmir'deki deniz sahasında amatör denizcilerin teknelerini bağlayabileceği uygun liman, iskele ve barınak yerlerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi için oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Aslan Bilgi, İzmir'de tekne bağlayacak yer sıkıntısının bulunduğunu belirtti. Bilgi, "Amatör denizciler, bağlayacak yer olmaması nedeniyle tekne sahibi olmak istemiyor. Onun için 'En iyi tekne, arkadaşımın teknesidir' diyor. İzmir'in denizci kimliğini ortaya çıkarmak istiyorsak bu konuda çözüm bulmalı, amatör denizcileri teşvik edici davranmalıyız" diye konuştu.

BAŞKANLARDAN TAM DESTEK
İzmir'de denize kıyısı olan ilçe belediyelerinin başkanlarıyla görüştüklerini aktaran Aslan Bilgi, "Mutlulukla belirtmek isteriz ki görüştüğümüz tüm başkanlar, denizle ilgili konularda vatandaşın deniz ile bütünleşmesi, denizden kolaylıkla istifade edebilmesi ve denize ulaşabilmesi konularında her türlü işbirliğini yapacaklarını ifade ettiler" dedi.

GÜVENLİK SORUNLARI VAR
Mevcut durumda tekne bağlanan barınakların kapasitelerinden fazla tekne barındırdıklarını dile getiren Bilgi, bu durumun güvenlikle ilgili sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Tekneler birbirine çok yakın olduğu için halatların birbirlerinin pervanelerine dolanması ve yeterli aydınlatmanın olmaması gibi sorunların ortaya çıktığını ifade eden Aslan Bilgi, "Barınaklar dolu olduğu için yeni başvurular kabul edilmese de vatandaşımız yılmamış, denize olan sevgisini sürdürmüş ve teknelerini römorklarda taşıyarak denizle buluşturmaya devam etmiştir. Ancak bu sefer de rampaların olmaması nedeniyle zahmetler çekmektedirler" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN İLGİSİ DE SAĞLANMALI
Bilgi, çözüm önerilerini ise özetle şöyle sıraladı:

"Tüm ilçelerde denize ulaşımı sağlayacak rampalar yapılmalı, tüm barınak ve iskele rıhtımları betonlanmalı, aydınlatma acilen gerçekleştirilmelidir. Şehir halkının balık avlamasına uygun mekanlar, iskeleler yapılmalıdır. Fiziki engeller düzeltilerek çocukların, kadınların ve engellilerin denize ve teknelere olan ilgi ve bağları tesis edilmelidir. "

Sondakika

BALIKÇILIK Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda 17 Ton Sardalya Yakalandı
Denizdeki Bolluk ve Rekabet Hamsi Fiyatını 70 Liraya Kadar Düşürdü
2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor