Amatör balıkçılardan 'yüksek ücret' tepkisi

İzmir’in Karaburun İlçesi’ne bağlı Mordoğan’daki 2. Balıkçı Barınağı’nda, Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi’nin amatör teknelerden çok yüksek ücret talep ettiğini öne süren amatör balıkçılar bu duruma tepki gösterdi.

 Mordoğan Su Ürünleri Koopertaifi Başkanı Yasedin Çidem ise yasal olarak belirlenen parayı istediklerini söyledi.

Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi’nin Yasedin Çidem başkanlığındaki yeni yönetimi, Mordoğan’daki 2. Balıkçı Barınağı’na teknelerini bağlayan amatör balıkçılardan, teknelerinin boylarına göre, yıllık 726 TL’den başlayıp 4 bin 248 TL’yi bulan bağlama parası istedi. Amatör balıkçılar ise yıllardır teknelerini bağladıkları barınakta istenen bu parayı çok yüksek buldu. Teknelerini kayalıklara bağladıklarını, kendi yaptıkları derme çatma iskeleleri kullandıklarını, ayrıca su, elektrik, tuvalet dahil hiçbir hizmetin verilmediğini belirten tekne sahipleri, 6 metreye kadar olan teknelerden yıllık 300 lira, 6-9 metre arasında olanlardan 600 lira, 9-12 metre arasındaki teknelerden 900 lira alınması yolundaki önerilerinin dikkate alınmadığını belirtti. Kooperatif Başkanı Çidem’in, "Tarifeye uygun ödeme yapmazsanız teknelerinizi çözerim. Balığa gittiğinizde yerinizi başka tekneye veririm, teknenizin ipini keserim" dediğini öne süren ve sayılarının yüze yaklaşan amatör balıkçılar soruna çözüm bulunmasını istedi. Geçen mayıs ayında seçilen yeni yönetimin kendilerini Mordoğanlı ve dışarıdan gelenler olarak ayırdığını da iddia eden amatör balıkçılar, tel örgüyle çevrili barınağa sokulmadıklarını da söyledi. Görüştükleri ilçe kaymakamının da sorunun çözülmesini istemesine rağmen bir adım atılmadığı ileri sürüldü. Balıkçılar barınağın mevcut haliyle, hizmet vermek için imalatı tamamlanmış durumda olmadığını da dile getirdi.

ÇİDEM: "PROSEDÜRÜ UYGULUYORUM"

Mordoğan 2. Balıkçı Barınağı’nda yıllardır teknelerini bağlayan amatör balıkçılarla geçtiğimiz mayıs ayından bu yana uygulamak istediği bağlama tarifesi nedeniyle sorun yaşayan Mordoğan Su Ürünleri Koopertaifi Başkanı Yasedin Çidem ise, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, göreve geldiği güne değin amatör balıkçılardan gelişigüzel bağlama ücreti toplandığını belirlediğini, kooperatif olarak böyle bir anlayışa dayalı uygulama yapamayacaklarını belirtti. Çidem, "Bizim devletin önerdiği liste fiyatından yüzde 35’e varan indirimler yapma hakkımız var. Bunu bir yana bırakın, şikayetçi arkadaşların çoğu bugüne değin kendi önerdikleri üzerinden dahi bir ödeme yapmış değiller. Bizim kooperatif olarak çeşitli giderlerimiz söz konusu ve bu giderleri karşılamakta çok zorlanıyoruz. Kaldı ki biz de bu barınağı devletten kiraladığımız için yılda dört taksit halinde o kira bedelini de ödememiz gerekiyor. Aslında bu gibi yerlerde profesyonel balıkçılara hizmet ön planda. Yer kalması halinde yönetim kurulu kararıyla amatör balıkçılara da yer tahsisi yapabiliyoruz. Şu anda şikayetçi amatör balıkçılar ödeme yapmadıkları için işgalci konumundalar. Hiçbirisinin limana kaydı yok. Geçmişte teknelerini kimseye sormadan buraya bağlamışlar. Fiyatları belirleyen devlet olduğu için biz ancak indirim hakkımızı kullanabiliriz. Teknelerini bir biçimde çıkarmaları durumunda yerlerine yeni tekneleri bağlar geçeriz. Evet, Kaymakam beyin başkanlığında toplantı yaptık. Kaymakam bey iyi niyetli ve sorun çözülsün istiyor. Şu anda bağlama ücretleri ödenmediği için devletin de gelir kaybı söz konusu. Buraya bağlayan profesyonel balıkçılarla hiçbir sorunumuz yok. Onlar ücretlerini düzgün olarak ödedikleri için masraflarımızı karşılayabiliyoruz. Biz, düzgün çalışan bir kooperatifiz" dedi.

"İÇERİ GİRMEK SERBEST"

Kooperatif Başkanı Yasedin Çidem, çevresi tel örgülerle çevrili barınağı bu haliyle devraldıklarını belirterek, "Yakın zamanda yeni bir hırsızlık oldu, borular çalındı. İçeri girenlerden kimlik göstermelerini ve giriş çıkış defterine kayıt yapılmasını istiyoruz. Yoksa girişlerle ilgili yasak uygulamamız yok" diye konuştu.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet
Trabzonlu Balıkçılardan Hamsi İçin "Tuzlama" Önerisi