Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 2012 yılında ‘Kruvaziyer Limanı’ ve ‘Yük Limanı’ olarak ikiye ayrılan İzmir Alsancak Limanı’nın yeni imar planı Konak Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. 2016’nın ilk yarısında ihaleye çıkmaya hazırlanan yeni plan, bir ay boyunca askıda kalacak.
30 metrelik yükseklik izni
Planda Kruvaziyer Limanı başta olmak üzere yapılan değişiklikler var. 2012 yılında Kruvaziyer Limanı’nda 1.25 olan emsal 0.50’ye düşürüldü. Önceki planda olduğu gibi kruvaziyer ve konteyner bölümünde yer alan mevcut yapıların yıkılması durumunda yeni yapılacak yapılara maksimum 30.50 metreye kadar yükseklik izini verildi.
Meles deltası sınır
Yük Limanı’nda liman sınırı olarak, Meles Deltası belirlendi. Limanda öngörülen dolgu alanları ve rıhtım ötelemeleri plana işlendi. Liman alanında konteyner, kuru, dökme, sıvı yük gemilerine hizmet verecek şekilde destek, yönetim, bakım-onarım, birimleri sosyal ve teknik altyapı tesisleri, depolama alanları, yükleme-boşaltma alanları, yük taşımacılığı amaçlı demiryolu hatları ve tesisleri ile limana yönelik her türlü hizmet tesisi yer alabilecek.
Çevre kriterleri
Planda engellilerin ortak mekanlara erişim ve kullanımlarını sağlayacağı ve kolaylaştırıcı tedbirlerin mevzuatlarda ve Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği şartlara uygun yapılması zorunlu tutuldu. Yeni limanın yapımı sırasında deniz ve çevre temizliğine zarar verecek her türlü işlem için önlem zorunluluğu getirilirken, Meles Çayı için, “Çayın şerit genişliği hiçbir şekilde daraltılmayacak, inşaat aşamasında ve sonrasında derenin denizle birleştiği kesimdeki mansap yatağına hafriyat artığı, malzeme dökülmeyecek, suyun serbest akışını engelleyecek müdahalelerde bulunulmayacaktır” hükmü yer aldı.
İki adet on katlı bina
Limana yönelik idari, işletme binalarının yer alacağı hizmet alanı toplam 10 bin 289 metre olarak belirlendi. İçerisinde Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Ege Bölge Gümrük Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Bölge Müdürlüğü gibi resmi kurumların yer alacağı bölümün toplam inşaat alanı ise 22 bin 978 metrekare olarak hazırlanırken, planda İki adet on katlı ve bir adet 6 katlı resmi kurum binalarının yer alması öngörülüyor
İinşaat alanı küçültüldü
Kruvaziyer Limanı’nda ise plana göre iki yeni parmak iskele eklenecek. Planda emsal 1.25’ten 0.50’ye düşürüldü. Böylece inşaat alanı yaklaşık 50 bin metrekare azaltılarak, 125-130 bin metrekareye indirildi. Limanın fonksiyon dağılımında turizm tesis alanı 34 bin metrekareye yükseltilirken, ticaret alanı ise 95 bin metrekareden 4 bin 500 metrekareye indirildi. Böylece Kruvaziyer Limanı’na ait kısmında yürütülecek faaliyet alanın yüzde 25. 34’ü terminal ve teknik hizmet alanı, yüzde 57. 43’si turizm tesis alanı, yüzde 5’i yönetim alanı, yüzde 7.6’sı ticaret alanı ve yüzde 4.57’si ise kültürel tesis alanı için ayrılacak.
AVM yerine küçük ticari işletme
AVM projesi yerine turistlerin ihtiyacını karşılayacak küçük çaplı alışveriş mağazaları ve oteller yer alacak. Liman içerisinde terminal alanı dışında, gümrüksüz alışveriş alanları, yeme içme alanları, sökülüp takılabilen ticari yapılar, müze, sergi alanları, tiyatro, sinema alanları gibi birçok yapının yapılmasına izin veriliyor.
Kruvaziyer limanı alanında Kordon’dan Sait Altınordu Meydanı’na kadar olan Atatürk Bulvarı kenarında en az 7 metre genişliğinde yaya ve yeşil yol alanı oluşturulacak. Limanın tarihi sit alanını oluşturan kısmında her hangi bir yapının yapılmasına izin verilmezken sadece peyzay ve yeşil alan düzenlemesi yapılabilecek.
ViraHaber.com