Alınan kararlar balık çiftliği sahiplerini üzdü

Danıştay 14’üncü Dairesi, Sığacık Körfezi’nde balık çiftliklerine karşı ÇED ve çevre düzeni planıyla ilgili yedi davada, Seferihisarlılar ile Urlalılar’ı sevindiren, balık çiftliği sahiplerini üzen kararlar aldı.

Kurulmak istenen balık çiftlikleri ve orkinos çiftliği ile mücadele eden Türkiye’nin ilk ‘sakin şehri’ Seferihisar ile komşu ilçe Urla’ya Danıştay’dan müjdeli haber geldi. Danıştay 14. Dairesi, Sığacık Körfezi’nde balık çiftliklerine karşı 3’ü ’ÇED gerekli değil’, 2’si çevre düzeni planı iptali, 2’si de ’ÇED olumlu belgesi iptali’ için açılan toplam yedi davada, yürütmeyi durdurma ve onama kararları vererek çevrecileri mutlu etti. Sığacık Körfezi’nde zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/100 binlik Kütahya, Manisa, İzmir Çevre Düzeni Planı’nın su ürünleri ile ilgili olan bölümü, 9 ve 10 numaralı potansiyel su ürünleri yetiştiricilik alanlarında bulunan üç balık çiftliği için verilen ’ÇED gerekli değil’ raporu ve orkinos çiftliği hakkında açılan davalarda yürütmeyi durdurma ve onama kararları verdi.

Mücadeleyi kazandılar

Avukat Şehrazat Mercan, Danıştay 14. Dairesi’nin, verdiği kararlarla, açılmış olan tüm davaları, Sığacık Körfezi’nin kurtarılması için mücadele edenlerin lehine çevirdiğini söyledi. İzmir’de, Sığacık Körfezi’nde kurulmak istenilen balık çiftliklerine karşı Seferihisar Belediyesi, Yağcılar ve Demircili Köyleri Doğaseverler Çevre ve Ormanları Koruma, Ekolojik Tarımı Geliştirme Eğitim, Kültür ve Doğa Sporları Derneği (YADEM) ve Altınköy Koyu’nu Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından toplam yedi dava açıldı. Revizyon Planı’na bakan Danıştay 14. Dairesi, büyük ölçekli çevre düzeni planlarının ülkemizin benzer tarihi, kültürel ve coğrafi özelliklerinin korunarak ekolojik ve ekonomik kararların bu plana göre alınması amacıyla hazırlandığını, ancak ’Kütahya, Manisa ve İzmir illerini kapsayan coğrafik alanın, sosyal, ekonomik ve fiziksel açıdan benzerlik göstermediğini’ gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sığacık Körfezi kurtuldu

ÇED gerekli değil raporlarına ilişkin olan üç dava ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen 9 No’lu su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanında kurulmak istenilen üç çiftliğe karşı açıldı. İzmir 2. İdare Mahkemesi ’aynı alan içerisinde aynı firmaya ait iki ayrı bölgeye ÇED gerekli değil raporu verilerek ÇED sürecinin bertaraf edilmeye çalışıldığı’ gerekçesiyle ÇED gerekli değil raporunu iptal etti. Yapılan itirazları değerlendiren Danıştay 14. Dairesi, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı.

Sığacık’ta kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı yöre halkıyla birlikte mücadele eden avukat Şehrazat Mercan, yargılama sürecinde yaşanan gelişmeleri mutlulukla karşıladıklarını söyledi. Sığacık Körfezi’nin korunması gerektiğini belirten Mercan, “Sığacık Körfezi’nin balık çiftliklerinden kurtulması için mücadele ediyoruz. Mücadelemizde haklı olduğumuzu mahkemelerin verdiği kararlar gösteriyor. Danıştay balık çiftliklerine geçit vermedi” diye konuştu.

Vatan

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı