Sökülen gemiler 432 milyon dolarlık demir ithalatını önledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, atıkların dönüşümüyle ilgili olarak sektörden kazanılan miktarın çok ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. Atıkların ekonomiye büyük katkı sağladığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:
785 BİN TON HURDA
“Türkiye’de Aliağa Gemi Söküm Sanayi, bölgede bulunan demir çelik fabrikalarına hammadde üretmek üzere yıllık 900 bin ton hurda gemi işletme kapasitesine sahipken, ayrıca 21 gemi söküm izni olan işletme bulunuyor. 2009 yılında gemi söküm tesisleri son 7 yılın ortalaması olan 147 bin LDT’nun 2 katı olan 298 bin tona ulaştı. 2011 yılı saç ve hurda satış bedeli yaklaşık 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye gemilerin dönüşümde yeşil ülke profilindedir. Hurda gemilerden 10 milyar dolarlık katma değer sağlandı. 22 Ekim itibariyle gemi söküm tesislerine 5’i askeri, geri kalan 230’u ise ticari gemi olmak üzere 235 gemiden toplam 785 bin ton hurda elde edildi. Hurda gemilerden elde edilen miktarın yıl sonunda 850 bin ton olmasını bekliyoruz. 2003 yılında 47 milyon dolar olan satış bedeli de 432 milyon dolara ulaştı.
YÜZDE 70’İ İTHAL
Türkiye çelik üretiminde kullandığı hurdanın yüzde 70.8’ini çeşitli ülkelerden ithal ediyor. Gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüşüyor.
Dünyada söz sahibi oluruz
Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel ise hurda gemide söz sahibi olacaklarını belirterek, gemi geri dönüşüm Sektörünün geldiği noktadan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Tüm bunların sevindirici olduğunu ve çevresel teknolojilere yatırım yapılması gerektiğini belirten Ecel, “Bu bilinçle hareket edilmesi durumunda dünyayla rekabet edebilen, söz sahibi bir sektör durumuna geleceğiz” dedi.
virahaber.com