İzmir’in Aliağa ilçesi Paşaçiftliği mevkiindeki 76 hektarlık orman alanının “Liman gerisi hizmeti alanı” yapılmasına olanak sağlayan Petkim Petrokimya A.Ş.'nin plan değişikliği mahkemelik oldu. Mimarlar Odası Genel Merkezi orman alanının tahribatına yol açacak planın hukuka aykırı olduğu gerekçesi ve hafriyatın başlaması nedeniyle tahribatın durdurulması için yürütmenin durdurulması ve planın iptali davası açtı.
Plan değişikliğine Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası askı süresinde itiraz etti. Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayı içinde Petkim Planı'yla ilgili itirazları reddetti. Bunun üzerine planla ilgili yargı yolu açıldı. Mimarlar Odası Genel Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin askı süresi içinde plana yaptıkları itirazı reddetmesi nedeniyle, İzmir İdare Mahkemesi'ne verdiği dilekçeyle dava açtı. Mimarlar Odası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tutanaklarında, “Orman Alanı” olarak belirlenmiş olan 76 hektar büyüklüğündeki orman mülkiyetli alanın, PETKİM Petrokimya A.Ş. tarafından Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan ön izne dayanarak “Liman Gerisi Hizmet Alanı” olarak belirlenmesine yönelik plan değişiklik önerisi olarak kaydedildiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin bu öneriyi benimsemesinin hiçbir gerekçesi bulunmadığını belirten Mimarlar Odası “Petkim istemiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu isteği yerine getirmiştir. 1/5000 ve 1/25000 ölçekli planların böylesine ısmarlama kararlarla değiştirilmesi planlama hukukunun temellerine aykırıdır. Dava konusu işlem, hukukun zorunlu gördüğü gerekçeden yoksundur” dedi.
ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASI
Dava dilekçesinde, “Liman gerisi hizmet alanı” kararı ile bölgenin orman statüsünden çıkarılmasının Anayasa'nın Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi başlıklı 169. maddesine aykırı olduğunu belirten Mimarlar Odası, dava konusu planla alanın hemen gerisindeki orman alanlarının da baskı altına alındığını, varlıklarının tehdit altına girdiğini açıkladı. İmar planı değişikliğinin kesinleşmesini bile beklemeden orman alanını tahrip ettiği, iş makineleri ile fiziki yapıda değişiklikler meydana getirildiğini de öne süren Mimarlar Odası, “Bu koşullarda Orman Bölge Müdürlüğü'nden alındığı belirtilen ön iznin de hiçbir hukuksal anlamı bulunmamaktadır. Aliağa Bölgesi'nde bu durumun günümüzde olduğu kadar uzun vadede de devlet ormanlarının yok edilmesi sonucunda telafisi mümkün olmayan toplumsal zararlar doğuracağı kesindir” görüşünü savundu.
KAMU YARARI İÇİN YÜRÜTME DURDURULMALI
Plan değişikliğinin Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine de açıkça aykırı olduğunu iddia eden Mimarlar Odası, dikkat çektikleri sakıncaların teknik ve bilimsel yönleriyle birlikte saptanması için, konunun uzmanları eliyle keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti. Mimarlar Odası, hukuka aykırı olduğunu savundukları ve plan kesinleşmeden gerçekleştirilen tahribatın da göz önünde bulundurularak uygulanması durumunda ileride giderilmesi olanaksız zararlar yaratacağından yürütülmesinin durdurulmasını, kamu yararı açısından yürütülmenin durdurulması kararı için yanıt süresinin beklenmemesine, yargılama sonucunda işlemin iptalini istedi.
virahaber.com