Aliağa limanları Alsancak Limanı'nı geçti

Aliağa Nemrut Körfezi’nde bulunan Aliağa Gümrük Müdürlüğü’ne Aliağa’da bulunan Liman işletmecilerinin katkıları ile ilave kat yapıldı.

Aliağa Nemrut Körfezi’nde bulunan Aliağa Gümrük Müdürlüğü’ne Aliağa’da bulunan Liman işletmecilerinin katkıları ile ilave kat yapıldı.

Aliağa Nemrut Körfezi’nde 2008 yılında yapılarak hizmete giren ve yetersiz gelen Aliağa Gümrük Müdürlüğü binasına bölgedeki liman işletmelerinin katımkılarıyla ek bina yapıldı.
İşletmeler; 650 metrekaresi kapalı, 700 meterkaresi açık olmak üzere toplan 1350 metrekarelik ilave bina için 300 milyon lira harcanarak 4 ayda tamamlandı.

Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Bağlar, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Tüpraş İzmir Rafinerisi Mürdürü Şahin Çalbıyık, Petkim Genel Müdürü Sadrettin Korkut, Bölgedeki diğer Liman İşletmelerinin temsilcileri ile gümrük müsavirlerinin katıldığı açılış töreninde ilk konuşmayı ek bina yapımına katkı koyan Liman işletmeleri adına İzmir Demirçelik Sanayi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baştuğ yaptı.

‘KATKILARIMIZ DEVAM EDECEKTİR’

2008 yılında yapılan mevcut binanın yine Liman işletmelerinin katkıları ile yapıldığını hatırlatan Ahmet Baştuğ, “Aradan geçen zaman içerisinde mevcut hizmet binasında gümrük işlemlerinin artması sebebi ile Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan heyetin yapmış olduğu rutin incelemelerde mevcut binanın yetersiz olduğu tespiti yapılmış ilgi yazı kapsamında mevcut hizmet binasını katın yapımı için Gümrük Müdürlüğü’nce gümrük kanununun 218 maddesi çerçevesinde biz liman işletmelerine makul sürede ilave katın yapımı talep edilmişti. Yapılan talebe istinaden 5 ay içerisinde ilave kat yapılarak teslim edilmiştir” dedi.


Bölgedeki ticari hareketliğin ve ticaret hacminin her geçen gün arttığına işaret eden Ahmet Baştuğ, “Aliağa bölgesinde artan lojistik taleple gereği her sene tahmil tahliye terminal işlemleri artarak devam etmekte olup, gelişen ülke ekonomisine Aliağa bölgesi olarak katkılarımız her geçen gün artmaktadır. Bilindiği üzere bu büyümede biz liman işletmelerine gerekli hizmetleri kanun ve buna bağlı yönetmelik çerçevesinde sunan Aliağa Gümrük Müdürlüğü’ne ve personeline teşekkürlerimizi sunar katkılarımızın Aliağa liman işletmeleri olarak devam edeceğini bilinmesini ve ilave katın hayırlı uğurlu olmasını dileriz” diye sözlerini tamamladı.

RAKAMLARLA ALİAĞA GÜMRÜĞÜ

Mevcut Gümrük Müdürlüğü binasının 2008 yılında yine bölgedeki liman işletmelerinin katıkıları ile yapılarak hizmete açıldığını belirten Ege Gümrük ve Ticaret Müdürü Kaptan Kılıç, Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nce yapılan ithalat ve ihracat rakamları vererek başladığı konuşmasında şu bilgileri verdi:


“2008’den sonra kriz nedeniyle Türkiye de tabii etkilendi. Ve ithalat ve ihracat rakamlarımız düştü. 2008’de Aliağa’nın ihracat rakamı 7 milyar 378 milyon dolar, 2011 yılına baktığımızda 5 milyar 348 bin dolar. Ama sevindirici olan şudur 2012’de ihracat rakamı 9 milyar 384 milyona çıkıyor. Yani 2008’i iki milyar geçiyoruz. 2013’ün Ekim ayı itibariyle de 6 milyar 538 milyon, geçen yılın ilk altıncı ayına baktığımız zaman bu rakamla Aliağa olarak 2012’yi geçeceğimizi ümit ediyoruz. İthalat ise 2008’de 8 milyar 705 iken, 2011’de bunun 17 milyara çıktığını görüyoruz. 2012’de ise ondokuz milyar olduğunu görmekteyiz.

2012’de Aliağa limanına giriş yapan gemi sayısı 4 bin 39, çıkış ise 4 bin 114, giriş yapan tır sayımız bin 57, çıkışın ise bin 393 olduğunu görüyoruz. 2013 itibariyle bakıldığı zaman 3 bin 554 gemi girişini görüyoruz. Yine bu yıl Ekim ayı itibariyle çıkış 3 bin 441, 2012 yılı itibariyle konteyner sayılarımıza baktığımız zaman giriş 115 bin, çıkış 135 bin konteyner. 2013 yılı Ekim ayı itibariyle 125 bin konteynır griş, çıkış ise 138 bin. Bu rakamlar bize konteynır sayılarımızın da artış gösterdiğini göstermekte. Kent konteyner işletmesi biliyorsunuz ki iki limanda yapılıyor. Petkim de buna ilave olduğunda bu rakamların yukarı seviyelere geleceğini düşünüyorum.

‘ALİAĞA ALSANCAK LİMANINI GEÇTİ’

Aliağa Limanlarının işlem hacminin gün geçtikçe arttığını ve artmaya da devam edeceğini belirten Kılıç, “Yine rakamsal itibariyle beyanname sayılarımız iş hacmine bağlı olarak artış gösteriyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki daha önce Alsancak Limanımız Ege Bölgesi’nin işlem hacmi en yoğun olan yer iken rakamlar itibariyle baktığımızda yük tonajı itibari ile şu anda Aliağa Gümrük Müdürlüğümüz birinci sırada geliyor. Bu tahsil edilen vergilere ve fonlara da doğal olarak yansıyor. Aliağa Gümrük Müdürlüğümüzün on iki yıl itibariyle tahsil etmiş olduğu toplam gümrük vergisi toplam 4 milyar 624 milyon TL, 2013’ün onuncu ayına kadar da 3 milyar 660 milyon TL tahsil edildiğini görüyoruz” dedi.

GÜMRÜKTEKİ ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

Aliağa sanayisinin akaryakıt ve demir çelik ağırlıklı olduğunu belirten Bölge Müdürü Kılıç, “İthal edilen rakamlara baktığımız da ham petrol ve petrol ürünleri, sökülecek hurda gemiler, kömür, hurda demir, gübre, çeşitli solventler, mısır ve soya fasulyesinin başta geldiğini görmekteyiz. Aliağa’dan ihracat ürünlerine bakıldığı zaman demir, kireç, gübre, mermer, petrol ürünleri ve kimyasalların en çok ihraç edilen ürünler olduğunu görülmekte. Ülke bazında ithalat yaptığımız ülkelere bakıldığında,Tunus,İspanya İtalya, Belçika, ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Romanya ve Şilenin geldiğini görüyoruz. En çok ihracat yapıla ülkeler, Kuveyt, Dubai, Umman, İtalya , İspanya,KKTC,Yunanistan, Suudi Arabistan,İsrail ve Singapur’un olduğunu görüyoruz” dedi.

İŞLEM ARTIYOR, PERSONEL SAYISI ARTIYOR

Konuşmasını yine rakamlar vererek sürdüren Kılıç “Aliağa Gümrük Müdürlüğümüze bağlı olarak genel antrepo 17 adet, özel antrepo 24 adet, geçici depolama yerimiz 7 adetdir. Toplam 48 adet olduğunu rakamsal olarak görüyoruz. Personel durumuna baktığımızda ise 2008 de 64 personel ile işe başlamıştık. Ekim ayı itibarıyla bu personel sayımız 84’e ulaşmıştır. Kısaca vermiş olduğumuz bütün bu bilgiler gösteriyor ki Aliağa bölgemiz; gerek liman olarak, gerek ithalat ve ihracat kapasitesi olarak, sürekli gelişen bir bölge. Doğal olarak gümrük işlemlerini yapan Gümrük idaremizin gerek altyapısal olarak, gerekse personel olarak takviye edilmesi bir zaruret haline gelmiştir”dedi.

“EN BÜYÜK SORUN YOL”

Açılışa gelmeden önce Karayolları bölge Müdürlüğü ile görüştüğünü aradığını ve aldığı bilginin ise henüz daha Nemrut Limanlar Bölgesine gelen yolun sorumlusunun bile belli olmadığı yanıtını aldığını belirten Kaptan Kılıç, “Altyapısal olarak da en büyük eksikliğimiz limanlara gelen yollar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu konuyu da sayın Bakanımıza iletmiştik. Ve bize Ulaştırma Bakanlığı ile bu konuyu görüşeceği sözünü vermişti. Dolaysıyla ithalatı, ihracatı artan bu bölgede en önemli sorun olan bu yol meselesinin halledilmesi gerektiğine inanıyorum. Biz Bölge Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.
Aliağa bölgesinindeki ticari haretliliğin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandığnı belirten Kılıç, “Personel sayımız sürekli artış içerisinde. Bize gönderilen personel sayısını ticaret hacmi artan bölgelerimize gönderiyoruz. Aliağa bölgemizde sürekli artış gösteren bir bölge. Aliağa bölgemiz birinci öncelikli bir bölge, buraya deneyimli ve eğitimli personelimizi gönderiyoruz. Gümrükler olarak amacımız, ülkemizin ithalat ve ihrecatının en sağlıklı şekilde yürümesidir. Gerek işlem hacmi olarak, gerekse bu işlemi yürütmek için personel istihdamı konusunda tek katlı binamızın yetersiz olduğu ve bina ihtiyaç hasıl olduğu sonucunu doğurdu. Biz de buradaki liman işletmecilerimizle görüşmek suretiyle ilave bir kat çıkışı yapılması kararına varıldı. Onların katkısı ile bu ilave kat yapılmış oldu” diyerek, katkı sağlayan kuruluşlara teşekkür etti.

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor