Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki balıkçı barınağı olarak kullanılan limanın çıkışının kumla dolması nedeniyle 100 kadar balıkçı teknesi limanda mahsur kaldı. Küçük bir fırtınada limanın girişinin kumla dolmasıyla balığa çıkamadıklarını, liman içinde mahsur kaldıklarını dile getiren balıkçılar bölge Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun bir an önce harekete geçmesini istedi.
'Üç yıldır büyük balıkçı tekneleri giremiyor'
Alaplı’da balıkçı tekne sahibi olan Timur Arslan, balıkçı barınağının girişinin kum ile dolması nedeniyle mahsur kaldığını ve büyük teknelerin barınağa giriş yapamadığını söyledi. Arslan, konuşmasının devamında, "Şu an limanda mahsur kaldık limanın önü çakıl dolu olduğu için denize açılamıyoruz. Biz balıkçılar olarak isteğimiz buradaki çakıl erozyonunu önlemek ve limanın ucunu doldurarak uzatılması ve limanın ağzına yığılan çakılın boşaltılmasını istiyoruz. Bu liman buradaki balıkçıların tek limanı burası artık küçük mü oldu veya kurgusunda bir hata mı var nedense en küçük bir fırtınada bu limanın ağzı kapanıyor. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.
1997’den beri balıkçılık yaptığını söyleyen Mustafa Söyler, "Buraya yapılan bu balıkçı barınağı 7-8 kuvvetinde hava olduğu zaman limanın ağzı çakılla kapanıyor. Bunun yapılması için daha önce yetkililere müracaat yapıldı ama açılmadı. Görüldüğü gibi bir önceki fırtınadan sonra yine doldu yetkililerden buraya bir çare bulmasını istiyoruz. Şu an 100 tekne liman içerisinden çıkamıyor. Bu sorunumuzun giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Mustafa Söyler, DLH tarafından 1995 yılında ihalesi yapılarak yapımına başlanan ve 11 yılda tamamlanan Alaplı balıkçı barınağının bölgenin en büyük barınaklardan biri olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Hizmete açıldığı 2006 yılında barınağın bölgeye ekonomik anlamda büyük bir katkı sağladığını belirten Söyler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Balık sezonunda dışarıdan gelen büyük balıkçı tekneleri, Alaplı balıkçı barınağını tercih ediyordu. Ancak 3-4 yıldır barınağın girişinin kum ile dolması sonucu büyük balıkçı tekneleri giriş yapamıyor. En az 6-7 metre olması gereken giriş kısmındaki su derinliği 30 santim boyunda, bir insan barınak girişinde suda rahatlıkla yürüyebiliyor. Üç yıldır defalarca DLH ve bölge milletvekillerimize konuyu yazılı ilettik ancak bir sonuç alamadık. Barınağın içinde bulunan tekneler mahsur kalmış durumda, şimdiden tekneleri nasıl denize çıkaracağımızı düşünüyoruz. Bir an önce barınak girişi ve içinin tarak gemisiyle temizlenmesini istiyoruz."
ViraHaber.com