Alabalık ve sazanlar korunacak

Alabalık ve sazanların yaşadığı suların korunması ve iyileştirilmesi için hazırlanan yönetmelik yürürlüğe girdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hazırladığı ‘Alabalık ve Sazan Türü Balıkların Yaşadığı Suların Korunması ve İyileştirilmesi Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alabalıkgillerin doğal olarak yaşadığı ‘alabalık zonu’ ve sazangiller, turna balığı, tatlı su levreği, mersin balığıgiller, yayın balığı ve yılan balığı gibi balık türlerinin doğal olarak yaşadığı ‘sazan zonu’ndaki su alanlarını belirleyecek. Belirlenmiş sulara, gerektiğinde yeni alanlar eklenebilecek, Orman ve Su İşleri Bakanlığının uygun görüşü alınarak değişiklik yapılabilecek.


Sazan ve alabalık zonlarında su kalitesi izlenecek. Yönetmelikle, belirlenmiş alanların kalite parametre değerleri, bu parametre değerlerinin hesaplanmasında kullanılacak referans analiz metotları, limit değerler, yorumlar ile numune alma ve ölçüm sıklığı da ilan edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gerektiğinde bu parametreler dışında yeni parametreleri belirleyebilecek, parametrelere ilişkin düzenleme yapabilecek. Yönetmeliğin ekinde yer alan esaslar çerçevesinde haftalık veya aylık olarak kalite ölçümü yapılacak.

KİRLİLİK İÇİN ÖNLEM ALINACAK

Elde edilen sonuçların belirlenen değerlerle karşılaştırılması neticesinde, izlenen suların belirgin biçimde yüksek kaliteye sahip olduğu tespit edilirse, numune alma sıklığı azaltılabilecek. Su kalitesinde bozulma riski bulunmaması halinde, Bakanlık örnekleme yapılmasına gerek olmadığına karar verebilecek.


İzlemeler sonucunda parametre değerlerine uyumsuzluk saptanırsa, buna doğal zenginleşmenin mi (insan müdahalesi olmaksızın bir su kaynağının topraktan, toprak içinde bulunan bazı maddeleri almasını) yoksa kirlenmenin mi sebep olduğu tespit edilecek ve ilgili bakanlıklara bildirilecek. İlgili bakanlıklar kirliliğe karşı önlem alacak.

HEDEF DEĞERLERE 10 YILDA ULAŞILACAK


Belirlenen değerlere uygunluğu sağlamak ve kirlenmeyi azaltmak amacıyla, ilgili bakanlıkların temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından kirlilik azaltım programları hazırlanacak.
Yönetmelik hükümlerine uymayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında mevzuat hükümleri gereğince cezai işlem uygulanacak.


Yönetmelik uyarınca, en geç 10 yıl içinde belirlenen hedef değerler sağlanacak. Su ürünleri yetiştiriciliği için kullanılan suni balık havuzlarındaki sular yönetmelik kapsamında değerlendirilmeyecek.

Radikal

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı