Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun,ülke genelindeki birçok alabalık çiftliğinin arz talep dengesi, yem fiyatlarındaki artış ve balık tüketim alışkanlığının yeterince gelişmemesi nedeniyle bu yıl üretimi düşürdüklerini söyledi.
Balık üreticilerinin, 2011 ve 2012 yıllarında üretim kapasitelerini büyük ölçüde arttırdıklarını anlatan Coşkun, şöyle konuştu: "Üretimdeki bu artışa paralel olarak 2013 yılında yem fiyatları da arttı. Ayrıca ülkemizdeki balık tüketim alışkanlığının düşük olmasının da etkisi ile alabalıkların çoğu elde kaldı, ya da zararına satıldı. Düşen fiyatlar nedeniyle işletme sahipleri de tedbir almak, üretimlerini daraltmak durumunda kaldı. Bu yıl alabalık üretiminde, geçen yıla göre yüzde 30 veya 40'lık daralma bekliyoruz. Şu anda alabalığın kilogram fiyatı 6,25 liraya kadar yükseldi. Fakat işletmelerin zarar etmemesi, maliyetini kurtarabilmesi için en az 7 lira olması gerekir."
YAVRU ALABALIK ÜRETİMİ DÜŞTÜ
Konya'nın Halkapınar ilçesi İvriz Mahallesi'nde yavru alabalık üreterek, Türkiye 'nin birçok bölgesine gönderen balık çiftliği de üretimi düşürdü. 2012'de 2 milyon 250 bin, 2013'te 1 milyon 600 bin yavru alabalık üretilen çiftlikte, bu yıl sadece 300 bin yavru balık üretildi. İşletmenin müdürü Kemal Can, 2012'de 1 milyon kuluçka kapasitesine sahip çiftliklerini, 2,5 milyon kuluçka kapasitesine çıkardıklarını ifade etti.
Çiftlikte gökkuşağı cinsi alabalık yavrusu üretimi yaptıklarını aktaran Can, şunları kaydetti.
"2012'de 2 milyon 250 bin yavru balık üretmiştik. Gözlü yumurtaları ya da yumurtadan çıkmış yavru alabalıkları Yalova, Mersin ve Kütahya başta olmak üzere, Türkiye'nin dört bir tarafındaki alabalık çiftliklerine gönderiyoruz. Yetiştirdiğimiz yaklaşık 80 ton alabalığın da büyük bölümünü Karaman, Aksaray, Konya, Niğde, Mersin ve Adana gibi yakındaki illere gönderiyoruz. Bu yıl piyasa şartları olumsuz yönde değişmeye başladı. 2013 yılında yavru alabalık üretimimizi 1 milyon 600 bine düşürdük. Türkiye genelinde alabalık üretiminde bir daralma başladı. Biz de bu daralmaya uyduk. İşletmemizde sadece kendi ihtiyacımız için 300 bin yavru alabalık ürettik."
İşletme giderlerinin yüzde 80'ini yem masraflarının oluşturduğuna dikkati çeken Can, "2012'de 25 kilogramlık bir çuval yemi 60 liradan alırken, şu anda çuvalını 115 liradan alıyoruz" dedi.
virahaber.com