Akvaryum balıklarının saldırı nedeni

Doğal yaşamlarında saldırgan olmayan balıkların akvaryumda saldırgan olmalarının sırrı çözüldü

Doğal yaşamlarında saldırgan olmayan balıkların akvaryumda saldırgan olmalarının sırrı çözüldü. National Geopraphic'de yayınlanan bir makalede, akvaryumun yapısı ve ebadının küçük olmasının balıkları saldırgan ettiği belirtildi.
Akvaryumun yapısı balıkların davranışları üzerinde etkili oluyor.
İster basit bir cam fanusta, isterse donanımlı dev bir akvaryumda olsunlar, evcil balıklar genelde insanları kendilerine çekerler. Sessiz meraklı hatta bazen de komiktirler. Peki ortamları davranışlarını etkiliyor olabilir mi?

Case Western Reserve Üniversitesi’nden Biyolog Ronald Oldfield, son çalışmasında, küçük ev akvaryumundaki balıkların birbirini ısırdığını, birbirlerine saldırdığını saptadı. Bitkilerle dolu, oyukları olan 375 litrelik bir akvaryumdaysa saldırılar azaldı.

Sıkışık ve donatılmamış ortamlarda balıkların yapacak başka bir şeyi olmadığı için, saldırganlık zaman harcamaya değer bir davranış oluyor. Geniş ve görüş hatlarını engelleyen nesnelerle donanmış ortamlardaysa, balıklar akvaryum arkadaşlarıyla kapışmak yerine enerjilerini ortamı keşfetmeye harcıyor. Balık sahiplerine gelince; Oldfield bulgularının yüzgeçli dostlarımızın evleri hakkında yeni fikirlere esin kaynağı olmasını umuyor. Sonuçta “kişisel alan” terimi neden sadece insanlara hitap etsin ki? 

denizhaber.com.tr

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı