Aksona Mehmet: Süngeri vitrinde görüyoruz

'Aksona Mehmet' lakaplı Bodrum'un son süngercisi 65 yaşındaki Mehmet Baş, "Süngerciliği biz başlattık" dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'yle Yunan adaları arasında düzenlenen 24'üncü Uluslararası Yat Festivali kapsamında düzenlenen yarışların Kilimli durağında süngercileri ziyaret eden 'Aksona Mehmet' lakaplı Bodrum'un son süngerci 65 yaşındaki Mehmet Baş, "Süngerciliği biz başlattık. Dünya lideriydik. 2001'de koruma amacıyla sünger avcılığının yasaklanması yüzünden komşu ada süngerciliğin başkenti oldu. Onlar yılda yüzbinlerce dolar kazanırken, biz süngeri vitrinlerde görüyoruz" dedi.

Geçen hafta Bodrum ile Yunan adaları arasında düzenlenen 24'üncü Uluslararası Bodrum Yat Festivali kapsamındaki yarışlara eski süngerci teknesiyle katılan 'Aksona Mehmet' lakaplı Mehmet Baş'a, Kilimli Adası'nda düzenlenen törende, süngercilik için verdiği mücadele ve denizlerin korunmasına yönelik katkısı nedeniyle, Doğuş Marinalar Grubu Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan tarafında teşekkür ve onur plaketi verildi.

TÜRKİYE YASAKLADI BİZ SÜNGERCİLİĞİN BAŞKENTİ OLDUK

Daha bonra Kilimli'deki sünger mağazalarını gezen, eski süngercilerle sohbet eden Baş'a Yunan meslektaşları büyük ilgi gösterdi. Kilimli Belediye Meydanı'ndaki NS. Papachatzis isimli süngerci mağazasının dedesi ve babasından miras kaldığını belirten 45 yaşındaki Afroditi Papachatzis, "Eşim de süngerci. Adalarda sünger avlamak yasak değil. 100 binlerce euro değerindeki süngeri dünyanın birçok ülkesiye ihraç edip, ciddi ekonomik gelir sağlıyoruz. Kalimnos Türkiye'de sünger avcılığı yasaklandıktan sonra dünyada süngerciliğin başkenti oldu. Aksona Mehmet'in süngerciliğin yaşaması ve unutulmaması için Bodrum'da verdiği mücadeleyi destekliyor ve ona hak veriyoruz. Kalimnoslu süngerciler zamanında Aksona'dan çok şey öğrendi. Ona biz de minnet borçluyuz" dedi.

Türkiye'de, 2000'li yılların başında sünger avcılığının yasaklandığını hatırlatan Mehmet Baş da "Ege ve Akdeniz sünger kaynıyor. Yunan adaları süngercilikten 100 binlerce dolar kazanırken biz neden bundan mahrum bırakılıyoruz? Süngerciliği yıllar önce biz başlattık. Dünya lideriydik. 2001'de koruma amacıyla sünger avcılığının yasaklanması yüzünden komşu ada süngerciliğin başkenti oldu. Onlar yılda 100 binlerce dolar kazanırken, biz süngeri vitrinlerde görüyoruz. Yasaklamayla koruma olmuyor. Devletin süngerciliği teşvik etmesi şart" diye konuştu.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı