Akdeniz'e sürekli göçler oluşmaya başladı

İklim değişikliğinin etkisiyle işgalci balık türleri Akdeniz sularına geldi...

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz kökenli ''apogon fasciatus'' ve ''pomadasys stridens'' gibi balık türlerinin küresel ısınmanın etkisiyle Akdeniz'de de görülmeye başladığını belirterek, ''Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar'' dedi.

Prof. Dr. Gökoğlu, son dönemde Kızıldeniz'den Akdeniz'e yeni balık türlerinin geldiğini tespit ettiklerini ifade etti. Son tespitlerine göre ''kardinal balıkları'' diye adlandırılan, denizlerin renkli balıkları apogon fasciatusun Akdeniz'e geldiğini anlatan Gökoğlu, pomadasys stridens adlı balığın da bölgeye göç ettiğini belirlediklerini söyledi.

Balıkların Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etmesinin çeşitli nedenleri olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, başlıca nedenin ise küresel ısınma olduğunu öne sürdü. Küresel ısınmanın ardından Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bariyerin kalkmaya başladığına değinen Mehmet Gökoğlu, ''Su parametreleri birbirine paralel olmaya başladı. Bu nedenle Kızıldeniz'den Akdeniz'e sürekli göçler oluşmaya başladı. Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar'' diye konuştu.

A.A.

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı