Aida Cruises'ın iptalleriyle birlikte 124 bin turist Antalya’ya gelemeyecek. Antalya Limanı’nın kurvaziyer turizmi için yeterli olmadığını söyleyen AK-İŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ata Küner, “Bu sorun artık hissedilmez. Çünkü yolcu gemisi gelmiyor” dedi.
Çimento rıhtımında yolcu trafiği
AK-İŞ Denizcilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ata Küner bu yıl turizmde bir felaket yaşanacağına dikkat çekti. Kurvaziyer turizminde ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Küner, Antalya Limanı kurvaziyer turizmi için yeterli değildi ama bu sene yetip artacak gibi duruyor. Çünkü liman bomboş. Geçen sene 2015 de dâhil yetersiz geldiği zamanlar oluyordu. Hatta limanda 7 numaralı rıhtım, Etibank rıhtımı var. Bu rıhtım çimento yükleme ve boşaltma rıhtımıdır. Limanın sıkışık olduğu zamanlarda buraya yolcu gemisi iniyor. Yani yanaşmak mecburiyetinde kalıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir rıhtımı var, yeni liman oranında kullanma hakkını resmen aldı. 3 gemi yanaşıyor oraya4’üncü gemi kargo kısmına yanaşıyor. Tozun toprağın içinde otobüslerin girip çıkması pek hoş değil. Ama bu sene bu yetersizliği hissetmeyeceğiz” dedi.
Liman küçük, gemiler beklemek zorunda
Küner limanın genişletilme düşüncesi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Kurvaziyer turizminin ilerleyeceğini düşünerek yeni mendireğin iç kısmına beton atıp rıhtım yapıp kurvaziyerleri oradan geçirmek istiyorlar. Ama o zamanda bir sorun var çünkü orada da askeriye var. Yani bizim limanımızda asker var devlet teşekkürlerine ait rıhtımlar var. Serbest bölge var. Serbest bölgenin limanına gemi yanaştıramıyoruz. Ancak serbest bölge mal alacaksa ya da tahliye edecekse oraya yanaşıyor. Orası boş durur bazen ama öbür tarafta gemi açıkta bekler. Serbest bölge rıhtımına yanaşılması mümkün değildir. Müsaade etmezler. Sonra gemiler bekliyor. Bekleme hem yükleyici hem de ithalatçı için para demektir. Beklediği kadar parasını veriyor. Netice de şunu söyleyebilirim. Limanın acilen yeniden düzeninin sağlanması lazım. Oradaki resmi daireler, hem de asker orada ne arıyor. İki tane sahil güvenlik botu için 250 metre rıhtım kullanıyorlar. O, 200 metreye koskoca gemi yanaşır. Oranın derinliği 5 metredir. Oraya küçük gemiler kolaylıkla yanaşır. Ana gemiler 15 metre derinlik istiyor bizim limanımız en fazla 9-10 metre. O yüzden küçük gemiler geliyor.”
Liman yetersiz
Limanın revizyona tabi tutulması gerektiğini söyleyen Küner, “Limanın küçük olması ticareti ve turizmi etkiliyor. Devletin elini biraz çekmesi lazım. Askerin 2 güvelik botu için orada kalmasına gerek yok. Biri eski limana diğeri de dibimizde Kaş, Finike var. Orada limanlar bomboş. Orada dursunlar. Antalya bölgesinde göçmen kaçakçılığı nadirdir. Bütün kaçakçılık Finike’yi geçtikten sonra başlar. Finike’ye kadar sahiller temizdir” dedi.
AIDA, seferlerini iptal etti
Antalya limanını rahatlatmak adına bu botların Finike’ye gidebileceğini belirten Küner, “Acilen limanın büyümesi ve yatırım yapılması lazım. Ama kurvaziyer turizmi için geçen sene 2015 yılında 3 senedir burada yolcu taşıyan ve yolcu alan AİDA Cruises Şirketi Türkiye limanları uğraklı destinasyonlarında yoğun iptaller olması nedeniyle seferlerini iptal etti. Bu acı haber yeni geldi. Tamamen durdu işler. AİDA yolcu gemisi 123 bin 989 yolcu giriş çıkışı yaptı 2015 yılında. Yani 124 bin kişi neredeyse. Bu turist sayısında ciddi bir düşüşe sebep olacaktır. Aynı zamanda havaalanı yolcusunu da etkileyecektir. Denizcilik için çok kötü bir durum. Hiçbir yolcu gemisi gelmiyor. Sadece AİDA değil, küçük gemilerde yok. Bütün bunların sebebi ise terör. İstanbul seferleri 5 ay önce iptal olmuştu. Hemen durdurdular seferleri. İzmir, Marmaris, Antalya çalışıyordu. Çok büyük para bırakıyorlardı çok kazanıyorduk. Bizim kaybımız diyelim ki 200 bin dolar ama bu işi hava alanında yapanlar en az 500 bin dolar kaybedecek” diye konuştu.
Terörün en zararı en çok Antalya'ya
Ege Denizi’nin Akdeniz’e oranla açık olduğunu ifade eden Küner, “O tarafta yine giriş çıkış olur, kapatılan seferler Doğu Akdeniz. Yani Marmaris, Antalya, Mersin kapalı. İstanbul zaten kapalıydı. Yani talep eksikliği de var. Örneğin bir turist Meksika’ya gitmek istese ve orada bir salgın hastalık olsa, gitmek istemez. Türkiye’nin de son zamanlarda yaşadığı olaylar ve bunların dış basında yer bulması pek iyi olmadı. Terör yüzünden en büyük hasarı Antalya alacak. Ruslar Antalya’dan ev aldılar şimdi Rusya’ya geri gitmeye korkuyorlar çünkü giderlerse geri dönememekten çekiniyorlar. Türkiye’ye belki vize vermeyecekler. Antalya’da kendilerine karşı bir reaksiyon olacak diye de bir endişelenenler zaten çoktan gitti. Evlerini ya satılığa çıkardılar ya da kiraladılar. Antalya’da AVM’lerde en fazla satışı onlar yapıyordu. Yani Antalya bu işte en çok zarar görecek şehir” dedi.
ViraHaber.com