Adriyatik yangını sönmedi!

100’ü aşkın uluslararası nakliyecinin, 2008 yılında UN Ro-Ro’nun gemisinde çıkan yangın nedeniyle uğradığı trilyonlarca liralık zarar hâlâ giderilmedi.

100’ü aşkın uluslararası nakliyecinin, 2008 yılında UN Ro-Ro’nun gemisinde çıkan yangın nedeniyle uğradığı trilyonlarca liralık zarar hâlâ giderilmedi.

UN Ro-Ro’ya ait UND Adriyatik gemisinde, 6 Şubat 2008’de İtalya’nın Trieste Limanı yakınında yangın çıkmış ve bu esnada gemide bulunan 71 çekici ve çoğu ihracat yükü taşıyan 201 römorkun tamamına yakını, ağır hasar alarak kullanılamaz hale gelmişti.

Yangın sonrasında UND Adriyatik gemisi için, UN Ro-Ro firmasına, kendi sigortacısı tarafından 46 milyon Avro tazminat ödemesi yapıldı. Firma daha sonra, gemiyi Türk sicilinden silerek, Kanada siciline kaydettirdi.

Zararı karşılanan UN Ro-Ro, nakliyecilerin zarar tazmini taleplerine ise kulak tıkadı. Araçların kasko ve taşımasını yaptıkları ihracat mallarının zararının karşılanması gerekirken, şimdiye kadar bu konuda hiçbir adım atılmadı.

Bu haksızlığa karşı bireysel davalar açarak, zararlarının tazmin edilmesi için hukuk mücadelesi başlatan firmalar, geçtiğimiz günlerde UND Genel Merkezi’nde bir araya gelerek, ortak hareket etme kararı aldı. Mağdur firma temsilcileri, yangın sonrasında gemide inceleme yapan bilirkişi heyetinin, hazırladığı 67 sayfalık raporunda “yaşam alanlarını ayıran panellerin dayanıksızlığı”, “çalışanların deneyimsizliği” gibi nedenlerle “Adriyatik gemisinin yüzmeye elverişsiz olduğu” tespitinde bulunduğunu, fakat buna rağmen Denizcilik İhtisas Mahkemesi’nin aleyhte karar verdiğini kaydetti.

Kimisi 10, kimisi tek aracını gemide kaybeden firmalar, hukuk savaşlarında sona yaklaştı.
Hatta bir firmanın açtığı davada sonuç için Yargıtay sürecinin tamamlanması bekleniyor. Buradan çıkan sonuç, diğer 180 dava için de emsal teşkil edeceği için hayati önem taşıyor.

UND Yönetimi konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“UND Yönetim Kurulu olarak, bu haklı davalarında mağdur olan nakliyeci arkadaşlarımızın yanında yer almaktayız. Vatandaşlarımızın emeğinin, ihracatçılarımızın yatırımlarının ve bizler için ayaklı fabrika olan araçlarımızın, Ro-Ro taşımalarında güvencede olması gerekmektedir. Söz konusu yangın ise bizlere, ülke varlıklarımızın Ro-Ro taşımalarında böyle bir güvenceden yoksun olduğunu göstermiştir. Hizmet alınan firmaların, taşımalarımızda bizlere, “sıfır risk” güvencesi vermeleri büyük önem taşımaktadır. Aksi durumda yaşanan her kaza, uluslararası nakliyecilerimizin ticaret hayatlarının sonlanmasına kadar varabilen ağır sonuçlar doğuracaktır”

Virahaber

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak