16 Haziran 2013 tarihinde ‘Proje Uygulama Takvimi’ başlayan AMFİBİ Gemi-LST projesinde ilk gemi olan NB 231/TCG Bayraktar için ilk sac törenle kesildi.
LST Sac Kesim Töreni’nde konuşan ADİK Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süalp Ürkmez, LST projesi teklifini 9 Şubat 2009’da verdiklerini söyleyerek, “SSİK kararı ile 6 Ocak 2010’da tersanemiz ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alındı.
Sözleşme 16 Haziran 2011’de imzalandı ve yürürlüğe girdi. Hazinemize sağlamamız gereken 370 milyon Euro dolayındaki krediyi iki senelik bir süreçte başarı ile tamamladık. Böylece Sözleşme Takvimi 17 Haziran 2013’de başladı. Bugüne kadar geçen on bir aylık süreçte. dizaynımızı imalata başlama safhasına getirdik. Gemimizin havuzda model ile sevk ve direnç testlerini İTÜ’de; denizcilik, manevra ve pervane kavitasyon testleri yurtdışında gerçekleştirildi. Gemimizin tüm ana malzemeleri ve savaş sistemleri sözleşmeye bağlandı. Geldiğimiz bu aşamada projemizin zamanında ve istenen kalite standartlarında inşaası için her türlü hazırlığımız da tamamlandı” dedi.
Ürkmez, “İlk teşekkürü, bankamız Ziraat Bankası’na ayırmayı özellikle isterim. Hem bizlere ve ekibimize güvenerek projenin teminat ayağında; hem de Türkiye’nin geleceğine güvenerek Hazine finansmanı ayağında bu projeye sahip çıkan Ziraat Bankası’nın bütün görevlilerine buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Hem LCT projesinde, hem LST projesinde en önemli yükü çeken savunma grubundaki bütün emekli Deniz Kuvvetleri mensubu arkadaşlarımıza; üretim, dizayn, planlama-keşif, satın alma ve lojistik, envanter yönetimi gibi diğer bölümlerdeki mühendislerimize ve çalışanlarımıza; LCT projesini başarı ile tamamlayan ve bugün burada imalata hazır olan aynı işçi kardeşlerimize, teşekkürlerimi sizlerin huzurunda bir kere daha iletmek isterim. Tabi böyle zor ve milli projeler, sadece Tersane çalışanlarımızla gerçekleşmiyor. Tersanemizin dışında bir çok iş ortağımız firma da LST projesine büyük katkılar sağlıyorlar. Başta milli savunma sanayimizin gururu ASELSAN ve HAVELSAN firmaları olmak üzere; milli klas kuruluşumuz Türk Loydu, dizayn destekçimiz NAVTEK, makine ve tahrik sistemi tedarikçisi MTU, elektrik sistemleri sağlayıcısı ELKON; dizel jeneratör imalatçısı İŞBİR, güverte ve bağlama ekipmanları imalatçısı GÜRDESAN, Havalandırma, iklimlendirme ve Nükleer / Biyolojik / Kimyasal filtre sistemi tedarikçisi Noske Kaeser Türkiye, ve irili ufaklı birçok değerli firma, şu anda bu projenin gerçekleşmesi için var güçleri ile çalışıyorlar. Hepsine en içten teşekkürlerimizi sunarım” diye konuştu.
EN BÜYÜK VE EN DONANIMLI GEMİ
Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Bayraktar’ın şu anda Türkiye’de bir özel sektör askeri tersanesinde özgün ve milli dizayn ile imal edilecek en büyük ve en donanımlı gemi olduğuna değinen Ürkmez, “Tersanemiz LCT projesinden kazandığı büyük tecrübe ile, muharip bir gemi kadar donanımlı olan LST projemizi alnının akı ile bitirme azmi ve heyecanındadır. Bu çalışmalarda tabi ki en büyük destekçimiz Savunma Sanayi Müsteşarlığının değerli çalışanları ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın bilgili subayları olacaktır. LST’mizin özellikleri ve kabiliyetleri, milli gururumuz ADA sınıfı MİLGEM Korvetlerinden az değildir. LST’leri dizayn ve inşa eden Tersanemiz, bu deneyimi ile Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olacak her sınıf gemiyi, ki bunların içine Yeni Tip Hücumbot, Türk Tipi Fırkateyn gibi gemiler de girmektedir, rahatlıkla inşa edebilecek kabiliyete ulaşmaktadır. Burada bugün, üç yıldan fazla sürecek bir imalat ve test sürecine başlıyoruz. Hem ticari / askeri projelerden gelen tecrübe ve bilgi birikimimiz, hem de dizayn becerimiz, gemi inşa yeteneğimiz ile birleşince Tersanemizi Türkiye’de ve dünyada önemli bir askeri gemi inşa oyuncusu olarak ortaya çıkarmaktadır.
Özellikle Deniz Kuvvetlerimizde başarı ile hizmet veren LCT’lerimiz konusunda aldığımız çok olumlu geri dönüşler ve olası sipariş çalışmaları bizleri mutlu etmektedir. Hepinize bu anlamlı günde bizimle birlikte olduğunuz için bir kere daha teşekkür eder, LST projemizin devletimize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.
LST PROJESİ’Nİ TANIYALIM
Yardımcı sınıf bir gemi olan ve Tank Çıkarma Gemisi olarak da bilinen LST’nin ana görev fonksiyonu, Amfibi Harekat ve Ateş Desteği. Amfibi Gemi, amfibi harekat ile idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek.
Tamamen yerli ve özgün tasarım olarak ADİK Tersanesinde inşa edilecek olan 2 adet Amfibi Gemi (LST) gemi üst orta büyüklükte ve önemli bir savunma gücüne sahip olacak.
LST, Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz harekat alanları ile çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecek. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline de çok önemli bir katkı sağlayacak.
Gemi tek tekneli ve deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilecek. Üst binası balistik korumalı olacak.
Teknik Özellikler:
Toplam Boy : 138,75 mt.
Su hattı boyu : 130,80 mt.
En : 19,60 mt.
Deplasman : 7.125 ton
Başta su çekimi : 2,0 metreden az
Kıçta su çekimi : 5,0 metreden az
Maksimum sürat : 18 mil
Denizde kalma : 15 mil sürat ile en az 6.000 mil – 30 gün
Denizcilik : Deniz durumu 5 dahil kısıtsız kullanım, deniz durumu 6 da imkan ve kabiliyetlerin en az kısıtlama ile kullanımı.
Taşıma kapasitesi
Gemi Personeli : 12 subay, 51 Astsubay, 66 er
Amfibi personel : 350
Gemide toplam 566 kişilik yatak kapasitesi mevcut.
1.100 metrekare kapalı araç güvertesi alanı ve 690 metrekare açık güverte alanı ile gemi yaklaşık 1.200 ton yük veya çeşitli zırhlı ve diğer araç taşıma kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite ile tanesi 60 ton olan 20 adet tank, LST tarafından rahatlıkla taşınabilecek.
virahaber.com