Adana'dan Avrupa'ya kurbağa

Türkiye'de turistlere hizmet veren oteller dışında tüketimi bulunmayan, ancak Avrupa mutfağında büyük ilgi gören kurbağa bacağı ihracatında, Adana adını dış dünyaya duyuruyor.

Türkiye'nin kurbağa bacağı ihracatı 8 milyon doları bulurken, bunun 5,6 milyon dolarlık kısmını tek başına Adana'da faaliyet gösteren Sasu Su ve Tarım Ürünleri Limited Şirketi karşılıyor.
Su ürünlerinin yanı sıra, kurbağa bacağı ve soslu salyangoz dolması gibi Türk mutfağında tüketimi olamayan iki ürünü yurtdışına pazarlayan Sasu Su ve Tarım Ürünleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Alican Yamanyılmaz, Türkiye'den ihraç kurbağa bacağına yurtdışında bir çok ülkeden büyük talep geldiğini söyledi.

Hayatı boyunca hiç kurbağa bacağının tadına bakmadığını ancak bütün tadanlar tarafından çok beğenildiğini belirten Yamanyılmaz, diğer ülkelerden ihraç edilen ürünlerin aksine Türk kurbağalarının tavuk eti gibi bembeyaz olduğunu ve yurtdışında en çok tercih edilenin kurbağanın Çukurova bölgesinden çıktığını kaydetti.
       
EN LEZZETLİ KURBAĞA ADANA'DAN
Yamanyılmaz, kurbağa ihracatına başlamayla hikayesini şöyle anlattı:

''Daha önceleri narenciye  paketlemesi ve ihracatı yapıyorduk, İşler çok iyi değildi, farklı sektör arayışındaydık. İş için Fransa'nın Lion kentine gitmiştik. Orada yemek yemek için restorana girdik, restoranda garsona içinde domuz eti olmayan bir şey istediğimi söyledim. O da seçenekleri sayarken, bana kurbağa bacağını tavsiye etti. Ben de merak ettim kurbağa bacağı hangi ülkeden geliyor diye. Garson bana kurbağaların, Türkiye'den Adana bölgesinden geldiğini en lezzetli kurbağaların o bölgeden çıktığını söyledi. Çok şaşırdım. Sonuçta benim memleketimde böyle bir potansiyel olduğunu bilmiyordum. Türkiye'ye dönünce hemen bu işi araştırdım ve kurbağa bacağı işine başladım. Daha önce yurtdışına kurbağa bacağı satan Türk şirketi ürünleri canlı ihraç ediyormuş. Biz bu işi çok kaliteli bir çıktı haline getirerek bir ilki yaptık ve pazarın yüzde 90'ına yakınını kaptık.''

Kurbağanın çeşitlerinin bulunduğuna dikkati çeken Yamanyılmaz, Adana bölgesinden çıkan kurbağanın ''Herixadanasis'' olarak adlandırıldığını ve bunun bilinen diğer çeşitlerinin arasındaki en beyaz etli ve lezzetli olanı olduğunu söyledi.
     
PORSİYONU 18-20 AVRO
Çukurova bölgesinden toplanan kurbağaları toplayıcılardan kilogramı 7-8 liradan temin ettiklerini belirten Yamanyılmaz, kışın günde 10-15 kilogram, yaz aylarında da 25-30 kilograma yakın kurbağa toplandığını kaydetti.

İhraç ettikleri kurbağa bacağının yurtdışında porsiyonunun (4 tanesinin) 18-20 avrodan satıldığına işaret eden Yamanyılmaz, yılda 10-15 tona yakın kurbağa bacağını da Antalya'daki turistik otellere sattıklarını bildirdi.
     
AMELİYATHANE GİBİ BİR ORTAMDA KURBAĞALAR KESİLİYOR
Kurbağaların ameliyathaneler gibi son derece hijyenik bir ortamda satışa hazır hale getirildiğini ve kaliteye büyük önem verdiklerini anlatan Yamanyılmaz, ölü kurbağaların zehirli olacağını bu nedenle kurbağaları kesim anına kadar canlı tuttuklarını kaydetti.

Toplayıcıların getirdikleri canlı kurbağaların önce bir havuzda büyüklüklerine göre ayırdıklarını sonra 4-5 dereceli ısının bulunduğu bir bölümde bir süre beklettikleri anlatan Yamanyılmaz, bu derecede kurbağaların bir nevi kış uykusuna yatarak uyuştuklarını ifade etti. Daha sonra da çalışan kadın elemanların makasla kurbağaların kafasını kestiklerini ve içlerin boşaltarak, kurbağaları hazır hale getirdiklerini anlatan Yamanyılmaz, ürünlerin bazılarının kurbağa bacağı olarak, bazılarının da gövde olarak paketlediklerini kaydetti.
      
UCUZ FİYATIYLA YİNE ÇİN DE BU PAZARDA
Söz konusu üründe lezzet ve kalite açısından Adana'nın rakipsiz olduğunu belirten Yamanyılmaz, ancak ihracatta rakip ülkeler arasında Arnavutluk ve Çin olduğunu söyledi.

Çin'in yine ucuz fiyatlarıyla bu pazarda da olduğuna dikkati çeken Yamanyılmaz, ancak Çin'den ithal ürünlerin kalitesinin kesinlikle iyi olmadığını ifade etti.

Brezilya, Çin gibi ülkelerde kurbağa besi çiftlikleri bulunduğunu hatta kurbağaların genleriyle oynanarak neredeyse tavuk büyüklüğüne getirildiğini anlatan Yamanyılmaz, Türkiye'deki kurbağaların ise tamamiyle organik olduğunu söyledi.

Kurbağaların Adana, Çukurova Bölgesi Hatay'dan Diyarbakır'a bir alandan toplandığına işaret eden Yamanyılmaz, örneğin Hatay'da Kırkhan Gölbaşı isimli bir köyün en önemli geçim kaynağının kurbağa toplamak olduğunu belirtti.
         
MÜSLÜMAN ÜLKELERE DE KURBAĞA BACAĞI İHRACATI
Yamanyılmaz, kurbağa bacağına en çok talebin  Fransa, İtalya,İsviçre, Belçika, Lüksemburg gibi ülkelerden geldiğine işaret ederken bunun dışında Hıristiyan nüfusu da olan Suriye, Lübnan, Dubai gibi ülkelere ihracat yaptıklarını kaydetti. Suriyede de küçük bir tesisleri bulunduğunu belirten Yamanyılmaz, buradan da kurbağa satışları için destek aldıklarını sözlerine ekledi.

A.A

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı