"Açık deniz balıkçılığında en büyük pay Trabzon'un"

Trabzon Liman Başkanlığı Koordinesinde ‘Balıkçılıkta Mevzuat Uygulamalarına İlişkin Sorun Ve Çözüm Önerileri’ Toplantısı gerçekleştirildi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Vali yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Köksal, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Liman Başkanı İhsan Gümrükçü ve balıkçılar katıldı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, toplantıda yaptığı konuşmada, açık deniz balıkçılığı konusunda Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Balıkçılık sektörü hem ülkemiz için hem de bölgemiz için çok önemli bir sektördür. Türkiye’de açık deniz balıkçılığı konusunda en önemli pay Karadeniz Bölgesinin ve Trabzon’undur. İlimizin GSMH’si yaklaşık 1 milyar 250 milyon civarındadır. Bunun beşte birini balıkçılık sektörü oluşturuyor. Dolayısıyla balıkçılık ilimizin ekonomisinde çok önemli bir sektördür. İstihdam sağlayan sektörlerin başında da yine balıkçılık sektörü geliyor. Balıkçılık sektörünün sıkıntıları var. Ancak bunu değerlendirirken hep ortak değerlendirmemiz gerekiyor. Hepimiz aynı geminin içersindeyiz. Bu gemi iyi yüzerse herkesin işi iyi gider. Konulan kurallara uymamız lazım, deniz sonsuz değildir. Bundan herkes etkilenir. Bu süreci hep birlikte yönetirsek iyi sonuçlar elde edebiliriz. Balıkçılık çok zor bir sektör. Devletin bu bağlamda yapmış olduğu katkı ve destekleri mutlaka inkar etmemek gerekir. Trabzon’daki balıkçı barınaklarına baktığımız zaman her bir barınağın yaklaşık maliyeti 10-20 milyon gibi rakamlardır. Bunlar çok düşük fiyatlarla kooperatiflerimizin hizmetine sunuluyor. Bunun dışında akaryakıt desteği, ÖTV desteği, yüzde 40’lara varan indirimler var. Bu sektörün tarafları mutlaka konuşmalı. Balıkçılıkla ilgili maalesef kaybettiğimiz mesafeyi geri almamız, kaybettiğimiz balık miktarını geri dönüştürmemiz lazım” diye konuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli de, balıkçılarla birlikte sürekli iletişim halinde olmak istediklerini söyledi.Şevli, “Balıkçı barınaklarımızın durumunu herkes biliyor. 15 metre ve üstü teknelerimizin ben Liman Başkanlığına talimat verdim. Mevcut limanımızda bulunan barınaklar ve bunların işletme izinleriyle birlikte arkadaşlarımla yaptığım çalışmada Karadeniz Bölgesi’nde liman işletme izni almayan bir iki barınak var. Eğer liman işletme izni varsa biz destek veriyoruz. Bu desteği aynı zamanda turizm tekneleri içinde veririz. Karadeniz turizm açısından çok önemli bir yer. Turizm tekneleri nereden kalkacaklar nereye gidecekler bu konuda turizm tekneleriyle birlikte bir sorun var. Ülkemizde 15 metreden küçük 14 bin 93 tane tekne, 15 metreden büyük ve 24 metreden küçük 576 tane balıkçı gemisi var. 24 metre ve üstü 453 balıkçı gemisinin olduğu ve toplamda Türkiye için verilen rakamda 15 bin 92 adet balıkçı gemisi var” dedi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet
Trabzonlu Balıkçılardan Hamsi İçin "Tuzlama" Önerisi