Açık deniz balıkçılığına 'mevzuat' engeli

Türkiye'nin balıkçıları açık denizlerde avlanacak güce ulaştı. Ancak mevzuat, açık denizde avlanan balığın Türkiye'ye girmesine izin vermiyor.

Bir zamanlar Akdeniz’i her açıdan Türk gölüne çeviren, okyanuslara açılan ataları gibi ‘açık denizlerde’ avlanıp Türkiye ’ye döviz kazandırmak isteyen Türk balıkçıların önünü mevzuat kesiyor. 2013’te 565 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yaptıklarını belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, “Bu yıl su ürünleri ihracatında 750 milyon dolara çıkıyoruz. Yüzde 30’un üzerinde artış var. Hem teknoloji yatırımı yaptık hem de Yunanistan krizde olduğu için bu ülkenin balıkçılarının Avrupa ’daki pazar payını ele geçirdik. Diğer hayvansal ürünler ihracatımız ile toplam ihracatımız ise 2 milyar dolara yaklaştı. 2023 yılı için 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefini çok önceden aşacağız ve hedefimizi pozitif olarak revize edeceğiz” dedi. Hükümetin ihracat konusunda her türlü desteği verdiğini belirterek bunun için müteşekkir olduklarını söyleyen Tuncay Sagun şöyle konuştu:

Açık denizlere hazırız

“Artık, Türk balıkçıları olarak açık denizlerde de avlanacak gücümüz var. Devletimiz izin versin açık denizlerde avlanıp ülkemize getirelim. Bu sektörde iddialı olan ülkeler balıkçılarına bu konuda her türlü desteği veriyor. Ancak bizim mevzuat, açık denizde avladığımız balığı ülkemize sokmamıza izin vermiyor. Bizden veteriner raporu, fatura, gümrük vergisi istiyor. Açık denizlerde avladığımız balık için kimden ne faturası alabiliriz ya da hangi veteriner buna rapor verebilir. Bize güvenmiyorlarsa gemilerimize birer gözlemci memur versinler ki ücretini de biz ödeyelim” dedi. 

Bu konuda daha önce sadece Kürşad Tüzmen’in bakanlığı sırasında bir adım atıldığını hatırlatan Sagun, “Sayın Tüzmen, Orkinos konusunda önümüzdeki engeli kaldırmıştı. Bizim Akdeniz’de kendi bölgemizde Orkinos kotamız yaklaşık 600 ton. Ancak biz 2.500-3.000 top orkinos avlıyoruz. Çünkü; Fas, Tunus, Cezayir, Libya’nın orkinos kotalarını parayla alıp oralarda orkinos avlıyoruz ve Japonya’ya kadar ihraç ediyoruz” dedi. 

Tuncay Sagun, Avrupa’da yenen her üç balıktan birinin Türk balıkçıların sattığı balıklar olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Çupra, levrek en çok ihraç ettiğimiz ürünler. Alabalık filatoları çok ihraç ediyoruz. Son zamanlarda pişmeye hazır ürünlerle Avrupa pazarında yer alıyoruz. Yeni ürünler de geliştiriyoruz. Şimdi ABD ’ye ihracatımız da iyi gidiyor. Geçen sene başladık ama çok hızlı büyüyor. ABD’ye levrek ihracatı yapıyoruz. ABD’de İtalyan kökenliler çok fazla ve Akdeniz balığı istiyorlar. Malum; büyük porsiyon da seviyorlar.”

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Bolu'da Balık İzdihamı
Erzincan'dan Elazığ'a Balık Sevkiyatı Başladı
Bakan Yumaklı'dan Duyarlı Balıkçıya Teşekkür
75 Kiloluk Dev Yayın Balığını Böyle Yakaladılar
Kilis'te Havaların Serinlemesiyle Balık Satışları Arttı