Fildişi Sahili ticaretinin yüzde 90’ı Abidjan Limanı’nda gerçekleşiyor, gümrük gelirinin ise yüzde 80’i bu limandan sağlanıyor.
Ancak 1950 yılında inşa edilen liman bugün her geçen gün artan deniz trafiğini kaldıracak altyapıya sahip değil.
Abidjan Limanı, Fildişi Sahilleri’nin yanı sıra, okyanusa kıyısı olmayan Mali, Burkina Faso, ve Nijerya için de kritik öneme sahip. Her yıl 20 milyon tonun geçiş yaptığı limanın bu rakamları genişletme ve kanalın denize bağlantısını derinleştirme çalışmaları sayesinde kat kat arttırması bekleniyor.
Projenin en önemli şantiyelerinden biri liman için daha geniş ve derin bir giriş kapısı. Bir diğeri ikinci konteyner terminalinin inşası. Hedef, derinlik sınırı olmadan tüm yeni nesil gemileri ağırlayabilmek.
Abidjan Limanı’nın Tepe Yöneticisi Hien Yacouba Sie, limanı derinleştirmenin önemini şu ifadelerle anlatıyor:
“Abidjan Limanı’nda şu anda en fazla 11,5 metre derinlikteki gemilerin girebildiği rıhtımlar mevcut. Bu da en fazla 3500 konteynır anlamına geliyor. Proje tamamlandığında Abidjan, 14 bin konteynerlik gemileri ağırlayabilecek.”
Yeni rıhtım lagünden kazanılan toprakların üzerinde kurulacak. Proje Çinli Hina Harbour Engineering şirketi tarafından hayata geçiriliyor. Şantiye 2019 ağustos ayında sona erecek. Yenileme ve onarım çalışmalarının yarısı şimdiden tamamlanmış durumda. Bu dev proje Fildişi Sahilleri’ne 1,2 milyar dolara mal oldu.
Vira Haber