ABD ordusunun kullandığı insansız hava araçlarından sonra insansız denizaltı da testlerden başarıyla geçti. 2017'de insan kontrolünden bağımsız denizaltıların üretilebileceği kaydedildi. ABD Hava Kuvvetleri'nin insansız hava araçları ile hedeflere karşı başarı yakalamasının ardından denizler için de bu teknolojiye başvuruldu. 1957'den beri üstünde çalışılan insansız denizaltılar giderek daha fazla önem kazanmaya başladı. ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre, ülke donanması az sayıda kullanılan insansız denizaltıların sayısının artırılması için yoğun çalışma yürütüyor. ABD'nin Rhode Island eyaleti açıklarında bir süre önce test edilen insansız denizaltılardan olumlu sonuç alındı. Massachusetts'e bağlı Woods Hole'dan denize bırakılan insansız araç kendi başına Newport'a kadar gitmeyi başardı.
HÜRMÜZ'DE KULLANILDI
Roket şeklinde olan ve uzaktan kontrol edilebilen denizaltıların enerji sıkıntısı nedeniyle denizin dibinde fazla kalamadığı belirtildi. Enerjisini sahip olduğu bataryalardan sağlayan denizaltıların, önceden okyanus dibinin haritasının çıkarılması ve deniz mayınlarının yerlerinin tespit edilmesinde kullanıldığı kaydedildi. Uzaktan bir pilot tarafından kontrol edilen denizaltılar, suyun sinyallerin iletimine izin vermemesi nedeniyle bazı zorluklar yaşadığı kaydedildi.
Deniz Kuvvetleri 2017'de tamamen bağımsız insansız deniz aracı yapmayı planlarken denizaltıların insansız hava araçları gibi daha ekonomik olacağı belirtildi. Geliştirilen denizaltıların 70 güne kadar suyun dibinde kalabileceği belirtilirken insansız araçların askeri olmayan amaçlar dışında da kullanılması planlanıyor. ABD Deniz Kuvvetleri'nin insansız denizaltı araçlarını daha önce İran'ın sıklıkla kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı'nda kullandığı, araçların Boğaz'a mayın döşenip döşenmediğini kontrol ettiği öne sürüldü.
26 SAATLİK YOLCULUĞU KENDİ BAŞINA YAPTI
Denizaltı Savaş Merkezi'nden Christopher Egan, insansız denizaltıları "oyun değiştirici" olarak gördüklerini söyledi. Egan, 1970'ten beri donanmada kullanılan denizaltıların giderek bağımsız özellikler kazandığını kaydetti. Testlerden örnek veren Egan, "Araç, Cape Cod'tan Newport'a kadar 26 saatlik yolculuğu GPS veya iletişim araçlarına ihtiyaç duymadan kendi başına yaptı. Deniz dibinde seyahat eden araç önceden belirlenen limanda yüzeye çıktı" dedi. Denizaltı Savaş Merkezi laboratuarında 65 mühendis ve bilim adamının bu proje üzerinde çalıştığı kaydedildi. New York'ta analist olarak görev yapan Norman Friedman ise insansız deniz araçlarının gerekli bir yatırım olduğunu söyledi. Friedman, "En büyük zorluk enerji olacak. Kimsenin yakın zamanda çıkıp, 'enerji artık problem değil" diyeceğini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
virahaber.com