Kırım’daki kriz, Türk boğazlarında da savaş gemisi trafiği yarattı. Rusya’nın bölgeye ulaşan savaş gemileri dışında, Pentagon da, Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak eden Moskova’ya karşı sembolik bir adım olarak Karadeniz’e önümüzdeki günlerde bir destroyer daha yollanacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, bunun, bölgedeki NATO müttefiklerini korumak için düşünüldüğünü duyurdu.
Rusya’nın Şubat sonunda Ukrayna’nın Kırım bölgesini kontrolü altına almasının ardından başlayan bölgedeki gerginlik, Türkiye’nin Karadeniz’e açılan boğazlarında savaş gemisi trafiği yarattı. Rusya’nın yolladığı savaş gemilerine karşılık 1936 Montreux Anlaşması nedeniyle Karadeniz’de kıyısı olmadığından içeride bir savaş gemisini en fazla 21 gün tutabilen ABD de, kurallar gereği bölgeyi iki hafta önce terk eden bir gemisinden sonra Karadeniz’e yeni bir destroyer daha göndereceğini açıkladı. Pentagon, yapılan konuşlandırmanın Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya sembolik bir mesaj olduğunu belirtirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da bunun bölgedeki NATO müttefiklerini korumak için düşünüldüğünü açıkladı.
MÜTTEFİKLERE BİR GÜVENCE
Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Montreux gereği Türkiye’den alınan izin sonrası önümüzdeki günlerde Karadeniz’e yollanacak destroyerin halen İspanya’daki Rota üssünde demirli güdümlü füze destroyeri Donald Cook olduğunu açıkladı. Geminin resmi olarak Karadeniz’de bulunma sebebinin ise bölgedeki NATO müttefikleriyle yürütülecek bir tatbikat olduğunu belirtti. Pentagon Sözcüsü Steve Warren ise Montreux şartları gereği bölgeyi 21 Mart’ta terk eden USS Truxton’dan sonra Karadeniz’de görevlendirilecek yeni savaş gemisinin “ABD’nin bölgeye olan taahhütleri konusunda müttefiklere güvence vereceğini” ifade etti.
ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf da, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, atılan adımın “NATO müttefiklerini tehditlere karşı korumak için düşünüldüğü” belirtti. Harf, Karadeniz’e kıyısı olan NATO üyesi ülkelerin Türkiye, Romanya ve Bulgaristan olduğunun hatırlatılması üzerine ise ülke ismi vermeden bunun tüm NATO müttefiklerini kapsayıcı bir önlem olduğunu söyledi.
175 DENİZ KOMANDOSU
Rusya’nın Mart ayı boyunca Kırım’a yaptığı asker yığınağı sonrası ABD Yönetimi Romanya’dan aldığı, ülkedeki Amerikan askeri sayısını 600’e çıkarma izni sayesinde Romanya’nın Karadeniz kıyısına da ilave 175 deniz komandosu göndereceğini açıkladı. ABD’nin North Carolina’daki askeri üssünden kaydırılacak bu deniz komandolarının da “Karadeniz Rotasyonel Kuvvetler” bünyesinde halihazırda bölgede konuşlu 300 deniz komandosuna katılacağı belirtildi.
Rusya’nın Kırım’I ilhakının hemen ardından, ABD’nin Avrupa Ordusu EUCOM, Polonya’daki Lask Hava Üssü’ne ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde yer alan 12 adet F-16 savaş uçağını göndermişti. Geçici görevlendirmenin ise ucu açık bırakılmıştı. EUCOM, Baltık bölgesine de 6 ilave F-16 savaş uçağı daha gönderdiğini duyurmuştu. Ancak askeri uzmanlar, Soğuk Savaş döneminde bölgede 350 bin kişilik bir kuvveti bulunan EUCOM’un 67 bin kişiye gerilediğini hatırlatarak, atılan bu adımların sembolik olmaktan öteye gidemeyeceğini belirtmişlerdi.
virahaber.com