Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı, 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle "altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen" parti lideri, Devlet Su İşleri'nin "barajlar kralı" lakaplı inşaat mühendisi genel müdürü, Türk siyasetinin fötr şapkalı "baba"sı Süleyman Demirel, 91 yaşında hayatını kaybetti.
13 Mayıs'ta hastaneye kaldırılan Demirel'in, gece yarısı saat 02.05'te "böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve solunum yolları enfeksiyonu" sebebiyle öldüğü açıklandı. Demirel'in, memleketi Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy beldesinde, Mayıs 2013'te 86 yaşındayken hayatını kaybeden eşi Nazmiye Demirel'in yanında toprağa verileceği bildirildi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını kaybettiği Özel Ankara Güven Hastanesi de yazılı açıklamada bulundu. Özel Ankara Güven Hastanesi'nin yaptığı yazılı açıklama şöyle:
"Sayın 9.Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, 13 Mayıs 2015 tarihinde böbrek yetmezliği , kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hastanemize yatırılmıştır. Takip eden günlerde sağlık durumu giderek ağırlaşmış ve tedavileri devam etmekte iken, 16/06/2015 tarihinde solunum ve kalp fonksiyonlarında ileri derece kötüleşme olmuştur. Yapılan tüm girişimlere rağmen cevap alınamamış, 17/06/2015 saat 02.05 'de hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine baş sağlığı dileriz.
Demirel'in biyografisi
Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924 tarihinde, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de dünyaya geldi. Balkanlardan göç etmiş bir ailenin çocuğuydu. 1972 yılında kaybedeceği 1893 doğumlu babası Hacı Yahya Demirel idi. İlköğrenimini İslamköy'de, ortaokulu Isparta'da, liseyi ise Afyon'da tamamladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. 1953 yılında Seyhan Barajı inşaatında proje mühendisi olarak çalışmaya başladı. İşte bu dönemde Başbakan Adnan Menderes'in gözde mühendislerinde biri oldu.
1954 yılında DSİ Barajlar Dairesi Başkanlığı'na getirildi. Bir yıl sonra 1955 yılında daha 31 yaşında iken DSİ Genel Müdürlüğü'ne atandı.
Eisenhower Vakfı'nın bursu ile ABD'de eğitim gördü.
1960 darbesi ile kapatılan DP'nin yerine merkez sağda kurulan Adalet Partisi'nin 1962 yılında Genel İdare Kurulu üyeliğine seçildi. 28 Kasım 1964 tarihinde yapılan AP'nin Büyük Kongresi'nde genel başkanlığa aday oldu. Henüz 40 yaşındaydı. Büyük kongrede 1679 oyun 1072'sini alarak genel başkan seçildi. AP Genel Başkanı olarak girdiği
1965 seçimlerinde yüzde 52.8 oranında yüksek bir oy aldı. Ve AP tek başına iktidara geldi. 12 Mart 1971 muhtırasının ardından istifa etti.
1970'li yıllarda Milliyetçi Cephe Hükümetleri'ni kuran Demirel, azınlık hükümeti döneminde 1980 askeri darbesi ile düşürüldü. 1987 yılında siyasi yasağının kalkmasıyla yeniden aktif siyasete döndü.
1991 seçimlerinden DYP'yi birinci parti yaparak yeniden Başbakan oldu.
1993 yılında Turgut Özal'ın vefatından sonra cumhurbaşkanılğına seçildi. Köşk'ten ayrıldıktan sonra aktif siyaset içinde yer almadı.
Ancak her zaman siyasi gündemin odağında yer aldı.
1965 - 1993 yılları arasında 7 hükümette toplam 12 yıl başbakanlık yaptı. 31 yaşında DSİ Genel Müdürü, 40 yaşında AP Genel Başkanı ve 41 yaşında Başbakan oldu. Sürekli kullandığı fötr şapka simgesi oldu.
Dünya Demirel'in vefatını nasıl duyurdu?
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı uluslararası basında da büyük yankı buldu. Ajansların acil koduyla geçtiği haberi dış basın şöyle duyurdu.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı uluslararası basında da büyük yankı buldu.
Ajansların acil koduyla geçtiği haberi dış basın şöyle duyurdu. Uluslararası ajansların acil koduyla geçtiği haberi dış basın şöyle duyurdu:
REUTERS: Türkiye'nin iki kez ordu tarafından devrilen ve yedi kez iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaşamını yitirdi.
AFP: Türk siyasetinde yarım asrı aşkın süreye damga vuran dev bir figür olan eski cumhurbaşkanı ve başbakan Süleyman Demirel 91 yaşında hayatını kaybetti.
AP: Türk siyasetinde son yarım asrın en baskın figürlerinden biri olan Süleyman Demirel yaşamını yitirdi. Doktorlar, 91 yaşındaki Demirel'in Ankara'daki Güven Hastanesi'nde saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliğinden öldüğünü açıkladı.
Demirel'in vefatının ardından siyasiler ne dedi?
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Demirel'in ardından siyasiler şunları söyledi:
Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı.
Davutoğlu, mesajında, "Türk siyasi tarihinde çok derin izler bırakmış 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel'in vefatını üzüntüyle öğrendim. Sevenlerine, yakınlarına ve milletimize taziyelerimi iletiyorum. Kendine özgü üslubu ve uzun siyasi yaşamında ülkemize verdiği hizmetlerle hep hatırlanacak bir siyaset adamıydı" ifadesine yer verdi.
Eski Başbakan Tansu Çiller
Eski Başbakan Tansu Çiller, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in millete hizmeti her şeyin üstünde tutan, ülkeye büyük eserler kazandıran ve siyasi tarihte iz bırakmış önemli bir siyaset duayeni olduğunu bildirdi. Çiller, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı.
Mesajında, Demirel'in vefatı nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirten Çiller, "Millete hizmeti her şeyin üstünde tutmuş, ülkemize büyük eserler kazandırmış, siyasi tarihimizde iz bırakmış önemli bir siyaset duayenidir. Ayrıca Kıratın millete hizmet yolunda kendisiyle uzun yıllar birlikte çalıştık, çok anılarımız oldu" ifadelerini kullandı.Siyaset yasağının olduğu dönemde Demirel'in kendisini Tuzla'daki evine davet etmesiyle tanıştıklarını vurgulayan Çiller, şunları kaydetti:
"Konuşmalarında demokrasi aşığı yanını, bu yöndeki heyecanını gördüm. Siyasete atılmam yönündeki çağrısına olumlu cevap vermemde, demokrasiye olan bağlılığı en önemli etken olmuştur. Daha sonra Doğru Yol Partisi'nin zor şartlarda kuruluşunun ardından, o zaman ki parti genel merkez binasının zemin katında mahzen olarak da anılan toplantı odasında demokrasi yolunda birlikte önemli çalışmalarımız oldu. Demokrasi ve Türkiye sevdasıyla mahzenden çıkıp, 6 kez gittiği makama 7 kez geldi ve son noktada demokrasi meşalesi olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı oldu. Milletimiz, dava arkadaşları ve sevenleri tarafından unutulmayacaktır. Allah'tan kendisine rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum."
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, sabah saatlerinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat ettiği Güven Hastanesi'ne geldi. Hastane çıkışında açıklamada bulunan Kesici, "Mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağolsun. Allah taksiratını affetsin. Mekanı cennet bahçelerinden bir bahçe olsun" dedi.
Biz de Vira Haber ailesi olarak sevenlerine başsağlığı dileriz.
virahaber.com