80. Yılında Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi sempozyumu

“80. Yılında Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi” sempozyumu Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

“80. Yılında Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi” sempozyumu Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

BAU TÜRBAM öncülüğünde gerçekleşiyor

Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi’nin 80. Yılında “Bahçeşehir Üniversitesi”nin ev sahipliğinde, “BAÜ Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin öncülüğünde, yetkili ve ilgili Kurum ve Kuruluşların katılım ve destekleriyle 09 – 10 Kasım 2016 tarihlerinde “80. YILINDA MONTREUX TÜRK BOĞAZLARI SÖZLEŞMESİ” sempozyumu düzenlenecek.

Sempozyumun genel amacı farkındalık oluşturmak

Amaç: “Türk Boğazları olarak isimlendirilen, dünya deniz ticareti ve ülkemizin ulusal deniz ticareti için çok büyük öneme haiz, Karadeniz’den Ege Denizi’ne kadar uzanan 164 deniz mili uzunluğundaki, Türkiye’nin karasuları içinde bulunan, bu iç su yolumuzdan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ulusal yasaları doğrultusunda geçiş yapan gemilerin, “Zararsız/Masum Geçiş” yapması, Uluslararası Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi’nin hükümleri doğrultusunda tanınan “Geçiş Serbestisi Hakkını” kullanırken, yükümlülüklerini de göz önünde bulundurarak geçişlerini gerçekleştirmesi, bu su yolunda ilgili tüm taraflar için seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin sağlanması amacıyla farkındalık oluşturarak, yetkililere ve ilgililere yardımcı olmaktır.

Hedef ise “Sağlıklı Çevrede Sürdürülebilir Yaşam Haklarının (HABİTAT) Korunması”

Hedef: Dünya üzerinde yaşayan insanların, yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasını gerçekleştiren ve uluslararası deniz ticaretini oluşturan gemilerin, 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan ve 09 Kasım 1936 tarihinde yürürlüğe giren “Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi”nin ilgili hükümleri doğrultusunda “Geçiş Serbestisi” hakkından ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ulusal yasal düzenlemeleri doğrultusunda “Zararsız/Masum Geçiş” yaparak istifade edebileceğinin, bu bölgede yaşanmış ve yaşanmakta olan canlı yaşamın, tarihi ve kültürel miras ile doğal güzelliklerin korunması yanında, “Sağlıklı Çevrede Sürdürülebilir Yaşam Haklarının (HABİTAT) Korunması” için yetkili ve ilgili tüm tarafların ve kullanıcıların üzerlerine düşen yükümlülükleri, eksiksiz yerine getirmelerinin sağlaması, gayesiyle farkındalık oluşturmaktır.

Mevcut durum tespitleri ve daha iyiye ulaşabilmek için gereken tedbirler

Sonuç: Gerçekleştirilecek olan “80. YILINDA MONTREUX TÜRK BOĞAZLARI SÖZLEŞMESİ SEMPOZYUMU” ile Türk Boğazları’nda arzulanan hedeflere ulaşılması için geçmiş yaşam ve yaşanmış olayların değerlendirilmesi, mevcut durumun tespiti ve daha iyiye ulaşabilmesi için alınması gereken tedbirler ve yapılması gerekenler ile ilgili 80. Yılında Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi Sempozyumu sonrasında, sonuç bildirisi ve kitabı hazırlanarak yetkililere ve ilgililere yardımcı olunmaya çalışılacaktır.

ViraHaber.com

BOĞAZLAR Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Arızalanan Gemi Demirletildi
Boğaz Geçiş Ücretlerine Zam
Kapt. Ömer Asmalı Türk Boğazlarını Anlatacak
Türk Boğazlarından Teyit Mektubuyla Geçmek İsteyen 24 Ham Petrol Tankerinden 8'ine İzin Verildi