İtalya’da 1966’da yapıldıktan sonra sırasıyla Jacopa Tıntoretto, Tintoretto, Sara 1 ve El Salam adı verilen gemi, Türkiye’deki bir armatöre satıldığında ‘Gürgen’ ismini almıştı... Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de insan ve araç taşımakta kullanılan feribot en son Trabzon-Soçi arasında sefer yapıyordu.
Bir yıl boyunca çalıştılar
18 Ağustos 2000’de Trabzon limanında beklerken güvertesinde çıkan yangında tehlike yaratmaması için Karadeniz’e götürülen feribot, ağır yaralı olduğu için batmıştı. 13 yıldır kimsenin ulaşamadığı geminin izini süren Trabzonlu dalgıçlar önemli bir keşfe imza attı.
Karadeniz gibi zorlu hava koşulları olan bir denizde batık gemiyi aramak için oluşturulan ekip yaklaşık 1 yıl çalıştı. Önce geminin bulunduğu yer tam olarak tespit edilirken 77 metre derinlikte olduğu için normal dalış kurallarının dışında önlemler alındı. Karadeniz Dalgıçları Spor Kulübü’nden Rıza Birkan önderliğindeki ekibin 77 metreye inerken güvende olması için ‘Trimix’ gazı kullanıldı. Oksijen, helyum ve azotun karıştırılmasıyla ortaya çıkan ‘Trimix’, derin suya inişlerde dalgıçların vücutlarında meydana gelebilecek zararları engelledi.
‘Ters dönmüş olması büyük bir engeldi’
Ali Değirmenci, Ali Hakan Eğilmez, Alper Burak Küçükkaramıklı, Cüneyt Sivri, Tolga Akdemir, Ali Şener ve Razı Birkan’dan oluşan ekip, 77 metre derine inerek Gürgen feribotunu görüntüledi. Rıza Birkan, “En büyük engel çok derinde ve ters dönmüş olmasıydı. Üstelik Karadeniz’in su yapısından kaynaklanan ışık yetersizliği de bizi zorladı. Geminin içine girmeyi başardık. Pek çok canlı türüne ev sahipliğini yapmaya başladığını gördük” dedi. 1994’te Trabzon-Soçi arasında Gürgen feribotu ile seyahat eden yolculardan olan Ali Hakan Eğilmez de dalış ekibindeydi. Eğilmez, “20 yıl önce güvertesinden Karadeniz’i seyrettiğim gemiyi derinlerde ziyaret etmek güzeldi” diye konuştu.
Gökhan Karakaş/Milliyet