77 Çin malına toplatma çıktı

Bakanlığın yaptığı denetimler sonucu kanserojen içeren oyuncak, deri ceket ve kasket yakalandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, piyasa denetimlerine ağırlık verdiklerini belirterek, “Bundan sonra her ay Bakanlığın internet sitesinde, denetim faaliyetlerini kamuoyuna açıklayacağız. Yaptığımız denetimler sonucu, 77 ürünün toplatılmasına karar verildi. Bunların çoğu tekstil ürünü ve Çin, Tayvan menşeili. Oyuncak, deri ceket, kasket gibi ürünler de var” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın piyasa denetimleri sonucu toplatılmasına karar verilen 77 ürünün daha çok tekstil ürünlerinden oluştuğu ve bu ürünlerde kanserojen özellik taşıyan azo-boyar maddeler kullanıldığı ortaya çıktı. Toplatılmasına karar verilen bu ürünlerin daha çok, Çin ve Tayvan menşeli olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Denetim faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Yaptırımların en önemlilerinden biri de cezaların yanında, bu malların toplatılıp ülkeye girişi ve piyasaya çıkışının önlenmesi” dedi.

Avrupa üzerinden geliyor
Ankara’da; Türk Standartları Enstitüsü’nde yapılan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) 1’inci Genel Kurul toplantısına katılan Ergün, toplantı öncesinde; toplatma kararı verilen ürünlere ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Daha çok tekstil ürünleri var. Kasketten deri cekete varana kadar birçok ürün var. Söz konusu ürünler, kanserojen özellikli. Denetim faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Piyasa denetim ve gözetim çalışmaları, Sanayi Bakanlığı’nın en önemli çalışma alanlarından biri. Bu kapsamda hem standart dışı ürünlerin hem de tüketici haklarını ihlal eden ürünlerin denetimini yapıyoruz. Bu denetimlerde özellikle ithal ürünlerde, azo-boyar madde kullanılan bir takım ürünlere rastlandı. Tekstil ürünlerinin üzerinde yapılan denetimlerde ortaya çıkan bir tablo... Bakanlığın internet sitesinde bundan sonra her ay, denetim ve gözetim faaliyetleri periyodik olarak açıklanacak.”

Bu ürünler toplatılacak
Denetimler sonucu kesilen maddi cezalar olduğunu da söyleyen Bakan Ergün, şöyle konuştu: “Firmalara cezaların yanında malların toplatılıp bir daha ülkeye girişi, piyasaya çıkışını önleme çalışmaları da söz konusu. Toplatılan ürünler daha çok Çin ve Tayvan menşeili. Bir şekilde Avrupa pazarları üzerinden veya daha farklı kanallarla Türkiye’ye girmişler. Üzerlerine bir şekilde ‘CE’ belgesi konulmuş. Söz konusu ürünler ancak denetimlerle tespit edilebiliyor. Bu yüzden denetimleri artırarak özel ekipler kuruldu.”

Denetimler özellikle oyuncaklara yoğunlaştı çünkü çocuk ağzına sokar
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, denetimler sonucu toplatılan ürünler içinde oyuncakların da olduğunu belirterek, “Çocuk oyuncaklarında bakıyorsunuz... Çocuklar ne yaparsanız yapın bu oyuncakları ağızlarına sokar. Oyuncağı ısırmak, oynarken bunları yapmak, çocukların doğal olarak yaptıkları işler. Ama bu ürünlerde bu tür (kanserojen) maddeler olduğunda bu çocuklar için de son derece zararlı. O yüzden bu konuda denetimleri yoğunlaştırmış bulunuyoruz” diye konuştu.

90 bin şal 16 bin anorak 6 bin 400 ayakkabı yakalandı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinde yakalanan ürünler arasında; adetsel anlamda şal, anorak, pantalon, eldiven, ayakkabı başı çekiyor. İşte yakalanan bazı ürünler ve adetleri: Şal (90 bin 103 adet), anorak (16 bin 771 adet), elbise-etek-bluz-bayan pantalon (11 bin 100 adet), eldiven (8 bin 584 adet), ayakkabı (6 bin 397 adet), bluz (3 bin 244 adet), bandana-bere-kep (1366 adet), boyunluk (475 adet), ceket (364 adet), dantel (800 adet), deriden mamul yer döşeme (68 adet), dokunmamış mensucat (201 adet), el çantası (900 adet), halı (80 adet), kumaş (1500 adet), ipek kumaş (1980 adet), kadife kumaş (589 adet), kemer (325 adet), minder kılıfı (75 adet), muhtelif ev tekstili (582 adet), pantolon (921 adet), iç çamaşırı kabı (2 bin 127 adet), şort (1930 adet), yastık kılıfı (481 adet).

İKT üyeleri arasındaki ticaret 551 milyar dolar

İSLAM Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “SMIIC, İslam ülkelerinde mallar ve hizmetler bağlamında standart ve ölçüler arasında uyum sağlanmasına yönelik faaliyet gösterecek. İKT üyesi ülkeler arasında 2005 yılında 271 milyar dolar olan ticaret hacmi 2008’de 551 milyar dolara yükseldi. İKT içi ticaret hacmi yüzde 16.6’ya ulaştı. 2015 hedefi yüzde 20” dedi.

TSE: ‘Helal gıda’ standardı ihtiyaç
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üye ülkeleri tarafından oluşturulan İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) ilk Genel Kurul toplantısında İslam ülkelerinin sahip olduğu potansiyelin tam olarak hayata geçirilmediğini belirtti, “Bu manzarayı değiştirmemiz, dünya siyasetinde de daha fazla söz sahibi olmamız gerekiyor” dedi. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) konferans salonundaki toplantı, Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Bakan Ergün, İslam ülkeleri arasında ekonomik ilişkilerin akıcılığını artıracak adımlar atılması gerektiğine işaret etti, işadamlarının önündeki engelleri kaldırmak için ortaya net bir irade konulması gerektiğini vurguladı. TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de, “Standardizasyon konusunda donanımlı uzmanların çalışacağı SMIIC, İslam ülkelerinin bu konudaki açığını giderecek. Bugün, İKT üyesi ülkeler için ortak standartlar hazırlamak bir ihtiyaç haline geldi. Özellikle ortak ‘helal gıda standardı’ artık kaçınılmaz bir ihtiyaç. İKT üyesi ülkeler, son 3 yıl içerisinde helal gıda standardının oluşturulması gibi çok önemli başarıya adım attı” diye konuştu.

GÜNCEL Haberleri

Marmara Denizi’nde Müsilajı Önlemek İçin 700 Tesis İnceleme Altına Alındı
Kaptan Saim Oğuzülgen: “Kanal İstanbul Denizcilik Değil İnşaat Projesidir”
Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’e 11 Ülke Katılıyor
İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Ege Adalarına Yaptığı Seferlerine Bir Yenisini Daha Ekledi
Türk Denizcilerinin Başarısı: Ukrayna Tahıl Koridorunda Büyük Etki