700 milyon dolarlık fiber denizi

17 ülkenin katıldığı, 700 milyon dolarlık denizaltı fiber projesinin bir durağı da Marmaris oldu. Türk Telekom’un da bulunduğu projede Asya ile Avrupa arasında fiber ağ kurulacak.

Günümüzün en önemli iletişim enstrümanlarından biri olan fiber, Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyadaki ağlarla yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. İletişim operatörleri bunun için hem kara hem de denizaltını kullanıyor. Bu hatların uğradığı ülkeler ise alernatif rotalara sahip oluyor ve veri merkezi olma yolunda şansını arttırıyor. İletişim operatörü Türk Telekom, 17 ülkenin katıldığı ‘SEA-ME-WE-5’ denizaltı projesinin Türkiye ayağını Marmaris’ten döşemeye başladı. Fransa’dan başlayan fiber ağ İtalya üzerinden Marmaris’e geliyor. Daha sonra ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş’e giderek Singapur’da son buluyor. Kasım 2016’da hizmete girecek olan yeni denizaltı fiber hat projesi toplamda 20 bin kilometre uzunluğunda. Bu kabloları döşemek için ise şu anda dünyada 6 gemi eş zamanlı olarak çalışıyor.

10 yılda bir

Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, ilk planda fiber ağ projesinin Marmaris’e uğramadığını, ancak konsorsiyuma girerek bu hatta Türkiye’nin yer almasını sağladıklarını söyledi. Akarca, “Bu boyutlardaki büyük projeler 10 yılda bir yıl yapılıyor. Kabloların da 20 yıl ömrü olduğunu düşünecek olursak bu tip fırsatların kaçırılmaması gerekiyor. SEA-ME-WE-5 projesi de bunlardan biriydi“ dedi. Türk Telekom çatısı altındaki Türk Telekom International şirketi ile projede yer aldıklarını ifade eden Akarca, şunları söyledi: “Türk Telekom International’ın fiber uzunluğu 40 bin kilometreye kadar çıktı. Bununla beraber Türk Telekom bünyesinde 253 bin kilometre fiber altyapı bulunuyor. Grup şirketimiz Türk Telekom International aracılığı ile 2015 yılında SEA-ME-WE-5 konsorsiyumuna tam üye olarak katılan ilk ve tek Türk şirketi olduk. Proje en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranı ile de oldukça üst düzey bir teknolojiye sahip.”

Havaalanı örneği

Türkiye için alternatif ağ yollarının açılmasına dikkat çeken Akarca, “Şu anda elimizde bulunan ağ yollarında bir sıkıntı olduğunda farklı rotaları izleyebiliyoruz“ diye konuştu. Fiber ağların havaalanı örneklerine benzediğini ifade eden Akarca, “Önce havaalanı kuruluyor. Daha sonra bu havaalanı, yer hizmetleri ve catering şirketleri ile donatılıyor. Daha sonra diğer ülkelerdeki havayolu şirketlerinin bir uğrama noktası oluyor ve merkez haline geliyor. Fiber ağlarda da aynı durum var. Bir merkez olabilmek için önce trafiğin geçtiği bir merkez olmak gerekiyor. Daha sonra geçen bu trafik üzerinden veri merkezi kurulabiliyor. Bu anlamda Marmaris dünyadaki önemli bir dijital merkezlerinden biri oldu. Bilgi konusunda da bir kavşak noktası olacağız. Türkiye üzerinden bilgiyi sunmak istiyoruz“ dedi.

‘İnternet hızınıarttırmak ödevimiz’

TÜRKİYE’deki internet hızlarını arttırmanın Türk Telekom için bir ödev olduğunu ifade eden Akarca, “Türkiye’de megabit başına fiyatlar Avrupa’nın altında. Türkiye’deki kullanıcılara ulaşan ortalama internet hızını artırmak için milyonların yüksek hızlı internete göç etmesi gerekiyor. Cihazların yenilenmeye ihtiyacı var. Ancak en önemlisi de Türkiye’deki binaların içindeki kabloların elden geçirilmesi gerekiyor. Bunun için de çalışmalarımız bulunuyor“ diye konuştu.

700 milyon dolarlık proje

TÜRK Telekom International CEO’su Cengiz Öztelcan, Marmaris’e durak olan projenin toplam değerinin 700 milyon dolar olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Global ve bölgesel bir güç yaratmak için planlarımızı yaptık. Bu proje tamamlandığında Türk Telekom, Avrupa’daki fiber altyapısına ek olarak Afrika ve Asya’ya da uzanarak Türkiye’yi bir telekomünikasyon köprüsü haline getirecek.”

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı