7 yılda 215 deniz kablumbağası öldü

Çevreciler, üreme ve yaşama alanı bölgelerinde sürat motorlarına karşı koruma altına alınmasını istiyor.

Deniz kaplumbağaları ölümleri ile ilgili doğal yaşamı destekleyen Çevreci kuruluşlar, turizm sezonunda deniz kaplumbağalarının üreme ve yaşama alanı bölgelerinde sürat motorlarına karşı koruma altına alınmasını istiyor. 

Silifke Taşucu, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce, 2014  yılında  Mersin'de 15 deniz kaplumbağasının sürat motoru ile 6'nın ise balıkçı ağlarına takılarak can verdiğini açıkladı. Çarpık yapılaşma ile birlikte deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının her geçen gün daraldığınıda açıklayan Eyce, " Dünyada deniz kaplumbağalarının en fazla yaşadığı alanların Akdeniz ülkeleri kıyıları olduğunu, deniz kaplumbağalarının en fazla denizde sürat motoru çarpması ve balıkçı ağlarına takılmasıyla öldüğünü söyledi,

7 YILDA 215 DENİZ KAPLUMBAĞASI ÖLDÜ

son 7 yıl içinde Mersin ve Antalya bölgesinde Gazipaşa-Kaş Patara sahili arasında sürat motoru ve balıkçı ağlarına takılması sonucu ölen toplam deniz kaplumbağası sayısının 215 olduğunu kaydetti. Eyce," Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldan beri dünyamızda yaşıyor.Dünya Doğayı Koruma Birliği verilerine göre caretta ceratta deniz kaplumbağalarının yaşam alanları her geçen gün daralıyor. Doğayı korumadan sürdürülebilir turizmden söz edemeyiz. Su sporları şovu için her ortalama 15 deniz kaplumbağasını jet-sky, sürat motoru ve sürat teknesi çarpması kurban veriyoruz. Bu konunda yerel yönetimleri göreve davet ediyoruz. Diye konuştu.

Türkiye' nin Akdeniz kıyılarında belirlenmiş ve resmî olarak kabul edilmiş 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunduğunu belirten Eyce, " Bu kumsalların Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla), Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa (Antalya), Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı (Mersin) Akyatan, Yumurtalık (Adana) ve Samandağ (Hatay) olduğunu söyledi. 

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı