7 milyon avroluk ihracat kaynağı

Dokumaları ve ev tekstil ürünleriyle dünyada marka haline gelen Denizli'nin ilçelerindeki derelerde 1990'lı yıllarda farkına varılan balıklar, devlet desteği sayesinde 7 milyon avroluk ihracat kaynağı oldu.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, yaptığı açıklamada, tekstil kenti Denizli'nin denizi olmamasına rağmen ihraç ettiği balıklarla da adından söz ettirdiğini söyledi. 1990'lı yıllarda akarsularda başlayan az sayıdaki balık üretiminin bugün tonlara ulaştığını bildiren Gülsever, şu bilgileri verdi:

''Su ürünlerine olan talep arttıkça ilimizde de buna yönelik çalışmalar arttı. 1990'lı yıllarda başlayan balık üretimi 2000'li yıllarda küçük aile işletmeleri şeklinde devam etti. Bugün 124'ü projeli 140'a yakın balık yetiştiriciliğinin yapıldığı işletme bulunuyor. Orman Bölge Müdürlüğünden kiralanan veya kişilerin kendi arazilerinde kurduğu tesisler devlet desteğiyle daha donanımlı hale geldi. 2004 yılında 35 işletmede 910 adet civarında üretimi yapılan alabalık, bugün 124 işletmede 2 bin 852 adede çıkmış durumda. Bu rakamlar devletin elinin değdiği yerlerin bir anda şaha kalktığının göstergesidir. Son 10 yıl içerisinde yapılan yatırımlarla tarım ve hayvancılık sektöründe ciddi anlamda atılımlar yapılmıştır. Bu yatırımlardan su ürünleri üreticileri de gerekli payı almıştır. 2003 yılında 4 işletme verilen desteklerden yaralanırken, 2010 yılında desteklerden yaralanan su ürünleri işletmelerinin sayısı 106'ya ulaştı. ''

Balıkta kilogram başına 65 kuruş desteğin verildiğini kaydeden Gülsever, yavru balıklar için bu desteğin 6 kuruş olduğunu bildirdi. Üreticilere makine ve ekipman desteğinin de sağlandığını kaydeden Gülsever, ''Denizli genelinde projeli olarak yapılan 124 balık üretim tesisinden 106'sı Çameli, 1'i Çivril, 6'sı Acıpayam, 6'sı Çal, 5'i de merkezde bulunuyor. Bunun haricinde merkezde bir de balık işleme tesisi var. Burada işlenen balıklar hem iç piyasaya veriliyor, hem de ihraç ediliyor'' diye konuştu.

-''7 AYDA 7 MİLYON AVROLUK İHRACAT''-

Çameli Alabalık Üreticiler Birliği Başkanı Ramazan Sönmez, 1990'lı yıllarda Çameli ve Çivril ilçelerinde çaylarda yetişen balıkların yumurtalarının keşfedilmesinin ardından alabalık üretimine başlandığını ifade ederek, başta hobi amaçlı yapılan üretimin artık ticari değere dönüştüğünü kaydetti. Küçük tesislerin yerini büyük işletmelerin aldığını bildiren Sönmez, ''İşin bu boyuta geleceğini kimse tahmin edemiyordu ama aldığımız destekler hayallerimizi gerçeğe çevirdi'' dedi.

İç pazarda Çameli balığının payının yaklaşık yüzde 10 civarında olduğunu bildiren Sönmez, il genelinde 7 aylık dönemde yapılan su ürünleri ihracatının 7 milyon avroya ulaştığını ifade etti.

Balık ihracatçısı Yasin Özpek ise küçük bir alabalık çiftliğiyle işe başladıklarını, bugün ise Hollanda, Almanya, Fransa, Avusturya ve Danimarka'ya balık ihracatı yaptıklarını söyledi. Denizli, Burdur ve Muğla'daki 5 üretim çiftliğinde bulunan 600 havuzda alabalık üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Özpek, ''Dumanda pişirilmiş olarak ihraç ettiğimiz balıklara büyük talep var. Balıkları işleyip ihraç ediyoruz'' dedi.

Star

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız