Geçen yıl satışlarının 5'te birini yurt dışına gerçekleştiren ASELSAN, Bahreyn, Şili ve Vietnam'la birlikte ihracat yaptığı ülke sayısını 63’e çıkardı - Şirketin yurt dışı pazarlardan aldığı yeni işler bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 548 milyon liraya ulaştı.
Şirket, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) başta olmak üzere, yurt içi ve dışındaki müşterilerine katma değeri yüksek, yenilikçi, güvenilir ürün ve çözümler sunmak, Türkiye’nin teknolojik alanda dışa bağımlılığını azaltıp, küresel hedeflerine marka bilinirliğini artırma hedeflerine ulaşmak için geçen yıl yoğun bir çalışma yürüttü.
ASELSAN, yurt içi ve dışı piyasalarda, teknolojinin hızla gelişmesi ve rekabet koşullarının gittikçe zorlaşmasına, dünyada ekonomik göstergelerin olumsuz seyretmesine, bölgedeki belirsizliklere rağmen büyümesini sürdürdü.
ASELSAN'ın net satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artarak 2 milyar 535 milyon liradan 2 milyar 780 milyon liraya çıktı. Satışların yüzde 52’si TSK’ya, yüzde 28’i özel kuruluşlar ve diğer kurumsal müşterilere yapıldı. Satışların yüzde 20’si ise ihracat olarak gerçekleştirildi.
Geçen yıl Aselsan, 3 milyar 879 milyon liralık yeni sözleşme/siparişe imza attı. ASELSAN’ın gelecek yıllara ait üzerindeki sipariş tutarı bir önceki yıl 4 milyar dolardan 4,3 milyar dolara ulaştı. Gelecek yıllara ilişkin sipariş tutarı söz konusu dönemde yüzde 7,5 arttı.
ASELSAN geçen yıl Bahreyn, Şili ve Vietnam’a ilk kez teslimat yaptı. Böylece şirketin ihracat yaptığı ülke sayısı 63’e çıktı.
Şirketin yurt dışı pazarlara yönelik olarak aldığı yeni işler de geçen önemli oranda arttı. ASELSAN 2014'te yurt dışı pazarlarda 460 milyon liralık yeni sözleşmeye imza atıp, sipariş alırken geçen yıl bu tutar 548 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl alınan yeni işlerde yaklaşık yüzde 19'luk artış oldu.
ASELSAN, bu gelişmelere paralel olarak dünyanın 5 kıtasında görev yapan ürünlerinin getirdiği bilinirlik, teknolojide ulaştığı derinlik, Ar-Ge gücü ve tasarım-üretim yetkinliklerini daha da geliştirmesiyle küresel ligdeki yükselmesini de devam ettirdi.
Defense News Top 100 Listesi'nde 2014'te 67. olan ASELSAN, 2015'te 62. sıraya yükseldi. Bu başarıda yurt içinde yapılan satışlar kadar ihracatın da büyük katkısı oldu.
Yurt dışında ortak üretim
ASELSAN, geçen yıl ihracatın yanı sıra gittiği ülkelerde yerel kurum ve kuruluşlarla teknoloji transferi yoluyla ortak üretim hedefi doğrultusunda da imzalar attı.
Bu kapsamda, 2015 yılı içinde ASELSAN ile Suudi arabistan devlet şirketi TAQNIA Defence and Security Technologies (DST) arasında ortak şirket kurulmasına yönelik ön çerçeve anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında radar, elektronik harp ve elektro optik alanlarında Suudi Arabistan’da geliştirme ve üretim faaliyetleri yürütecek olan ortak bir şirket kurulmasına yönelik mutabakata varıldı.
2015’te imzalanan ön çerçeve anlaşmasının ardından 22 Şubat 2016'da atılan imzalar ile şirket kuruldu. Tarafların yüzde 50-50 ortaklığıyla Suudi Arabistan'da bir limited şirketi olarak faaliyet gösterecek ortak şirket, inşa edeceği en gelişmiş teknolojik altyapı ve donanımlara sahip tesisiyle, radar, elektronik harp ve elektro-optik teknolojilerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretilmesi ve satışına imkan sağlayarak Suudi Arabistan ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak.
ASELSAN, ayrıca yazılım tabanlı telsizlerinin üretimi için Ürdün’e teknoloji transferi gerçekleştirmeye yönelik adım attı. Şirketin, yazılım tabanlı telsizlerinin teknoloji transferi yolu ile Ürdün’de üretimi ve taktik haberleşme alanında kabiliyet kazanılmasını sağlamaya yönelik ASELSAN Middle East (Ürdün) Fabrikası'nda telsiz üretim hattı kurulması olanaklarının araştırılmasına yönelik çalışma başlattı.